Танц в тъмнината показва в Пловдив швейцарският хореограф Филип Сер

09:47, 31 окт 15 / Култура 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакъла "Затъмнение" на хореографа Филип Сер ще видят днес и утре пловдивчани и гостите на града на сцената на Дома на културата "Борис Христов". Представленията на уникалния танц в тъмнината, смесица между визуално изкуство и хореография, са на 31 октомври и 1 ноември от 19 и 20.30ч. Билети на цена 10 лв. - в мрежата на Eventim

Когато съвременният танц срещне ограниченията на сцена с четири стени, когато публиката има необичайна перспектива към случващото се, когато изпълнителите използват още едно изразно средство - материя, чрез която рисуват картини с телата си, когато светлина и мрак се срещнат, се ражда спектакълът "Затъмнение" на швейцарската компания CIE PHILIPPE SAIRE.

Хореографът Филип Сер е един от двигателите на развитието на съвременния танц в Швейцария. Той поднася на публиката изцяло ново изживяване, което започва от момента, в който тя бива поведена с фенерче по тъмен коридор, преди да достигне специално изградената сцена с лимитиран брой от 50 места.

От тези позиции, наблюдавайки сцената отгоре, всеки посетител ще се почувства сякаш е седнал на върха на пропаст и гледа непознат и магически свят. Именно такъв е и светът, който Филип Сер създава в "Затъмнение". През 2014 г. спектакълът отпразнува стотното си издание.

В своята същност това е графичен спектакъл - инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство, в който Филип Сер се завръща към любимия си артистичен жанр - рисуването. Чрез движенията си танцьорите на практика "рисуват" върху разпръснатия на сцената черен гранулат, създавайки причудливи форми.

Представянето на "Затъмнение" е част от "Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена" - проект на Фондация "Едно за култура и изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд "Партньорство".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама