Поръчителят на хакерските атаки ще остане неизвестен, смятат експерти

11:16, 31 окт 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Службите няма да успеят да установят кой е поръчителят на хакерската атака срещу сайтовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), МВР и ГРАО в изборния ден, както и срещу страницата ма държавния глава от петък. Така смята специалистът по информационни технологии Иво Мирчев.

Според него поръчителят е от България. Атаката обаче е дошла от множество заразени компютри от целия свят. По думите му, организирането на подобна атака струва около 12 000 долара.

В ефира на "Нова телевизия" зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов бе категоричен, че това е бил "имиджов" ход насочен срещу референдума за електронно гласуване. Мирчев обаче разясни, че подобна атака, която просто блокира достъпа до даден сайт чрез претоварване няма как да се сравнява с атака по система за електронно гласуване. И припомни, че в Естония се гласува така от години, а проблем с изборния процес не е имало досега. Хората обаче нямат достатъчно познания, за да направят разликата.

"Със сигурност държавата в първия момент, в който регистрира атаката, предприе всички възможни стъпки тя да бъде неутрализирана възможно най-скоро", заяви  от своя страна Валери Борисов, заместник-министър на транспорта и информационните технологии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама