Разкриват център за борба с нефтените разливи във Варна

11:40, 31 окт 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова информационна система ще следи за петролни петна в Черно море. Тя ще бъде изградена по Норвежката програма от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“ във Варна в партньрство с Басейнова дирекция „Черноморски район“ на МОСВ и областната администрация на Варна.

Информационната система трябва да е готова през март 2016 г. Тя ще събира и разпространява данни от различни статични и динамични системи за състоянието на морските води с цел превенция от нефтени разливи. По проекта ще се разработи система за наблюдение на морските пространства, в която ще бъдат интегрирани наличните в момента. Процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време.

Информацията ще е за уникален в европейски и регионален мащаб център. Комплексът ще се използва в тренировъчен и в оперативен режим. 

Предвижда се създаването и на лаборатория, която ще определя състоянието на морската вода, управлението на баластните води и ще изготвя оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти. Ще бъде изграден и оперативен център запреодоляването на последствия от нефтени разливи с допълнителни терминали в Басейновата дирекция и Областната администрация.

Резултатите от проекта "Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона (IISSCZM)“ ще обхванат цялата българска крайбрежната зона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама