Кристалина Георгиева: България ускорява усвояването на еврофондовете

12:27, 31 окт 15 / Политика 25 957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България вече е на 2-ро място по скорост на усвояване на еврофондовете, които ѝ се полагат до края на годината, съобщи в интервю за БНР еврокомисарят Кристалина Георгиева. 

По последни данни само Чехия изпреварва страната ни по темп на договаряне на средствата. Безвъзмездните фондове обаче не са достатъчни за висок икономически растеж, подчерта вицепрезидентът на Еврокомисията.

България е ускорила темпа на усвояване на предвидените пари от съюза за финансовия период от 2007-2013г, отбеляза Кристалина Георгиева.

„За периода от 1-ви януари до 12-ти октомври 2015 г. ние сме на второ място“, каза Георгиева. „Това, че усвояваме толкова много сега е, защото бяхме изостанали в началото на периода. И даже с тези рекордни суми ние все още за целия период сме на 23-то място. Одиторите все повече се интересуват не това какво е написано на хартийка, а това какво реално е изпълнено.“ 

По думите на Георгиева планът за инвестиции "Юнкер“ за повече работни места ще успее в България,  но за целта страната трябва да приключи съдебната  реформа и да подобри образованието. 

„Съдебната реформа трябва да бъде довършена“, каза еврокомисарят. „Ако хората не вярват на съдилищата, много трудно биха си сложили парите в България. Образованието на България традиционно беше нашата сила, но тази сила малко поотслабна в годините на прехода. Качеството на пазара на труда се влошава.“

Кристалина Георгиева коментира и безпрецедентната мигрантска криза в Европа. Тя посочи, че бюджетът на ЕС за бежанците е увеличен с 10 млрд. евро и ще трябва да стигне и за следващата година. 

По думите ѝ скоро Комисията ще обяви 2 важни реформи – за единна система за защита на границите и промяна на регламента "Дъблин“, който задължава чужденците да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат през външната граница. 

„Много работа ни чака по това да можем да отделяме тези, които са бежанци, от тези, които са икономически имигранти и да можем да ги връщаме бързо и решително“, каза Георгиева. „Ако не го направим, общественото мнение в Европа ще се обърне срещу тях.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама