Проект за над 11 млн. лв. ще определя защитените зони по Черноморието

13:12, 31 окт 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мащабен проект на стойност над 11 млн.лв., чрез който ще се определят морските зони „Натура”, ще стартира до края на година по ОП „Околна среда”. Това съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Този проект ще включва изследвания в морето на видовете, които подлежат на опазване, ще се правят и карти на защитените зони. Така България ще разшири своята мрежа „Натура” и в морското пространство.

Министър Василева каза още, че правителството работи усилено да се съхранява морската екосистема. На над 700 млн. лв. възлизат всички проекти, които са свързани с опазването на Черноморското крайбрежие, включително и регионалните съоръжения за третиране на отпадъците. Повече от 300 млн. лв. са инвестициите в изграждане само на пречиствателни съоръжения. Последното от тях беше открито преди дни в Равда на стойност от близо 100 млн. лв.

Василева коментира, че морето е затворено и се отчитат рисковете, свързани със замърсяването, свръхулова на риба, морския транспорт. За това се работи на правителствено ниво и съвместно между черноморските държави.

На днешния Международния ден на Черно море екоминистърът участва в откриването на детски пленер за деца от школата по изобразително изкуство към ОДК. Събитието се проведе във Флората и по време на него бяха наградени участниците в Националния конкурс "Морето не е за една ваканция".

Министър Василева връчи и престижното отличие на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване на зам.-кмета по европейски политики и околна среда в община Бургас Атанаска Николова.

"Това е голямо признание за нас, за всички проекти, които реализираме за бъдещето на туризма, рибарството и всички морски дейности", заяви Николова, след като отправи благодарности за наградата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама