Започва делото за жп катастрофата край Калояновец

06:50, 03 ное 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първото заседание по делото за влаковата катастрофа край старозагорското село Калояновец, започва днес в Старозагорския окръжен съд.

На посъдимата скамейка застава машинистът на влака, който се обърна на гара Калояновец, близо до Стара Загора,  на 12 юли м.г., при което загина колегата му Венко Тодоров, а още четирима бяха ранени. Прокуратурата обвинява 44-годишния Христо Тиляшев, от Асеновград, че като машинист на бързия влак София-Варна не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор. При наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, той е трябвало да насочи композицията от железен път 1 на път 2, но е управлявал влака със скорост от 106 км/час при разрешена за подобна маневра до 40 км/час.

При преминаването през стрелките локомотивът дерайлира, прелита 150 метра и се стоварва в складова база край гарата като повлича и петте вагона, които се обръщат на линията.

При инцидента на място загина вторият машинист Венко Тодоров, със средни телесни повреди са още четирима. Във влака са пътували близо 160 души, сред които и 13 деца, преживели потопа в Аспарухово.

Ако бъде признат за виновен по това обвинение Тиляшев може да получи присъда от 5 до 15 години затвор.

Според Тиляшев и защитата му, че сигналът на светофора е бил зелен и теи ще се опитат да докажат това в съда.

По делото са разпитани 50  свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама