Бургазлията Стефан Иванов грабна златото на Международна олимпиада по астрономия

07:27, 03 ное 15 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският ученик Стефан Иванов завоюва златен медал от Международна олимпиада по астрономия, която се проведе между 15 и 23 октомври тази година в град Казан, Русия. Стефан е ученик в IX клас на Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" - Бургас и астрологията е неговата страст. На състезанието отлично се представя и целият български отбор, който се завръща с още два сребърни и един бронзов медал.

Младежът не за първи път представя достойно школата по астрономия и астрофизика към ПМГ у нас и по света. Тя е основана през 2010 година и оттогава развива интереса на учениците в областта на астрономията. В програмата ѝ влиза подготовка за Националната олимпиада по астрономия и обучение за реална работа с телескопи и наблюдателни данни. След пет години на усърдна работа, школата се налага като една от най-успешните в България. Общо шест нейни ученици са достигали до разширения състав на Националния отбор по Астрономия, а двама от тях и до международна олимпиада.

През 2014 г. Христина Илиева е първият участник от школата, който представя България на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Румъния. Същата година Стефан Иванов получава квота за Международната олимпиада по астрономия в Киргизстан, където завоюва бронзов медал в младша възрастова група. В Русия той печели златото при старшата възраст, а български ученик стана абсолютен победител в такова състезание за първи път.

„Доста трудно беше. Задачите бяха по-сложни от обичайното. Като цяло никой не се справи с тях. Грешките на участниците бяха на едни и същи места, съответно точките бяха доста близки. Не може да се каже, че има победители и победени, поне според мен. Между последния бронзов медал и първия златен имаше много малка разлика в точките”, разказа пред Topnovini.bg Стефан.

Той обясни, че от самото си създаване олимпиадата се провежда в три тура: теоретичен, практически и наблюдателен.

На теоретичния тур се решават задачи от различни дялове на астрономията, които изискват задълбочени познания и креативност, като някои от тях имат по 5-6 правилни решения.

На практическия тур се обработват данни, получени от професионални астрономи - измервания по изображения, спектри на звезди и други. Участниците трябва да изобразят резултатите нагледно (таблично или графично), като извадят изводи от това.

На наблюдателния кръг се проверява умението на учениците да се ориентират по небето, а също така и способността им да работят с телескопи. Измерват се координати на обекти, гледат се интересни звезди и мъглявини, работи се по карти на небето. Разнообразието от задачи е голямо.

„Тази година трудността идваше основно от теоретичния тур и от наблюдателния. Задачите на теоретичния също бяха много дълги и нелеки. Не ми стигна времето да пиша по една от тях, въпреки че се сещах как да я направя. Доста разтревожено излязох от изпитната зала след това, но се оказа, че никой не е успял да реши тази задача. За щастие се бях справил добре с останалите четири. Така се оказа, че имах най-добър теоретичен тур, а той носи 50 % от всички точки. Това обаче не го знаех тогава. Ние разбираме резултатите чак на награждаването. Това ме накара да си помисля, че ще остана без медал”, разказва на един дъх Стефан.

Второто най-тежко препятствие за младия астроном бил наблюдателният кръг. В последния момент се наложило организаторите да променят регламента, тъй като нямало звезди на небето. Поради тази причина учениците били заведени в планетариум, където правили своите задачи върху симулирано небе. Отличникът обаче и тук се представя блестящо.

Най-лесен за Стефан определено бил практическият кръг, където обаче поради липса на концентрация се представя най-зле.

„Практическият кръг беше доста лесен и всички имаха много точки на него, но аз се унесох в една от задачите и времето ми свърши. Съответно излязох отчаян. Въпреки това от наблюдателния тур дръпнах много в класирането и в крайна сметка станах първи”, със задоволство си припомня Стефан.

На финала на разговора ни с него твърди, че по време на олимпиадата е заформил много добри приятелства и би се върнал там отново. Докато обаче това се случи, младежът вече гледа към следващата си цел - Международната олимпиада по астрофизика в Индия и Международната олимпиада по астрономия в Пловдив, които ще се проведат догодина. А ние му пожелаваме успех, в който не се съмняваме!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама