Софийският районен съд ще гледа делото срещу Вальо Топлото

07:33, 03 ное 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийски районен съд (СРС) за пореден път  ще се опита да даде ход на делото срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация София” Валентин Димитров – Вальо Топлото. То ще се гледа от съдия Цветинка Пашкунова. През месец юни делото не тръгна заради поредното неявяване на свидетеля Йохан Петров.

Според обвинението Димитров е извършвал незаконни финансови сделки с кредити и ценни книжа в периода 1999 г. - 2003 г. на стойност 432 581,71 щатски долара и 2 565 643,20 евро. Димитров е обвинен и за нарушение на валутните закони в качеството си на управител на фирма "Про Марк" ЕООД, защото не е декларирал пред Българската народна банка (БНБ) множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро.

Делото влезе в съда през 2007 г., но обвинителният акт е върнат на прокуратурата. След поправки в обвинението Софийският районен съд осъжда Димитров на 5 години затвор. На втора инстанция делото е разпределено на съдия Румяна Ченалова. Две години след като му дава ход – през декември 2011 г. съдия Ченалова забелязва съществени пропуски в обвинителния акт, които нарушават правото на защита на подсъдимия и връща делото на прокуратурата. През това време са проведени 9 заседания по процеса, но така и не става ясно защо съдът не е забелязал процесуалните нарушение преди да даде ход на делото, пише „Правен свят”.

Следват два опита на прокуратурата да прецизира обвиненията към Димитров, като делото е внесено в СРС през август миналата година. Това се случва 7 години след старта на първото от общо четири заведени срещу подсъдимия дела – за длъжностно присвояване, пране на пари, неплатени данъци и за безстопанственост. Именно дългата продължителност на процеса и постоянното връщане на делото в прокуратурата застрашават да изтече 15-годишната давност за преследване на валутните престъпления, които прокуратурата твърди, че са извършени в периода 1999-2000 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама