Владислав Горанов драстично орязва привилегиите на служителите в МВР

09:35, 03 ное 15 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавните служители в МВР няма да получават допълнителни възнаграждения за прослужено време, а при напускане на системата за сигурност те вече няма да получават до 20 заплати, а само 10. Отпадат и надбавките за прослужено време и специфични условия на труд.

Това са част от промените, които финансовият министър Владислав Горанов се опитва да прокара с преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2016. Те бяха публикувани късно снощи, макар проектът на държавния бюджет да е внесен вече в парламента.

Вчера от синдикалния алианс „Сигурност“ в МВР (САСМВР) обявиха, че са в стачна готовност заради планирани промени, приети от Министерския съвет. Според синдикалистите това ще намали заплатите в МВР с 40% и ще отмени социалните придобивки при напускане на системата или пенсиониране

Протестните действия, които подготвят синдикатите, са за 4 ноември и предвиждат да блокират за час възлови кръстовища в Плевен и София чрез флашмоб.

Разчетите за държавния бюджет за следващата година планират и отпускът в сектора да се съкрати от 30 на 20 работни дни. Намаляват и парите, които се получават по време на отпуск. Лицата, работещи по трудово правоотношение, пък няма да получават допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

Според вече оповестените промени държавните служители на МВР вече няма да имат право на допълнителни пари за стаж, които досега бяха в размер 2% върху основното месечно възнаграждение за всяка година стаж, но не повече от 40 на сто. Остават само надбавките за изпълнение на специфични служебни дейности, за извънреден труд, за работа при специфични условия и за постигнати резултати в служебната дейност.

При прекратяване на служебното правоотношение държавните служители вече ще имат право на еднократно парично обезщетение в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения. Досега напускащите системата имаха право на до 20 заплати и то не брутни, а нетни. Вече при изчисляване на обезщетенията няма да се включват допълнителните възнаграждения за прослужено време, за работа при специфични условия, за изпълнение на специфични служебни дейности, за научна степен.

Когато държавните служители са прослужили 10 и повече години и служебното им правоотношение е прекратено по здравословни причини, те пак ще получават 10 заплати, а не както досега – не по-малко от 15. Ако пенсионираният поради болест е с по-малко от 10 години стаж, ще получава 5 заплати.

Вече финансовото министерство ще определя всяка година със закона за бюджета парите, които ще се дават на държавните служители в МВР за храна. Това даде основания на синдикатите да смятат, че и тези пари ще бъдат драстично орязани.

С преходните и заключителни разпоредби се правят и аналогични промени в останалите ведомства и структури от сектора за сигурност като Министерството на отбраната, ДАНС и др.

Очаква се днес вътрешният министър Румяна Бъчварова да се срещне с Горанов, както и да разговаря със синдикатите. По-късно представители на един от синдикатите ще дадат и пресконференция заедно с КТ "Подкрепа". Планират се и протести, блокиране на пътища и магистрали. Вече са подадени множество рапорти за напускане, а източници на "Дневник" в МВР коментираха, че вероятно напускащите ще са с хиляди, ако положението остане непроменено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама