„Пътна полиция”-Сливен стартира акция „Зима”

09:49, 03 ное 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три кампании за подобряване на пътно-транспортната обстановка са предвидени в рамките на акция „Зима“ през настоящия месец.

От първи ноември стартира  акция „Зима”.  На територията на ОД на МВР-Сливен през целия месец са предвидени превантивни мероприятия и специализирани операции с цел подобряване на пътно-транспортната обстановка в региона и навременна подготовка за зимния сезон.

През тази седмица се провежда кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Тя ще продължи до 8 ноември и е насочена към водачите на пътни превозни средства- велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други.

Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е предвидена за времето от 9 до 22 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Кампания „Безопасно шофиране през зимата” е насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците и ще се проведе в дните от 16 до 30 ноември.

При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя. Това са 6 ноември – без жертви велосипедисти, 15 ноември – без жертви пешеходци, и 27 ноември – без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства.

В седмицата за пешеходна безопасност ще се отбележи и Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който за 2015 година ще бъде 15 ноември.

По време на кампанията служителите на „Пътна полиция“ ще раздават на участниците в движението брошури с полезна информация и съвети за безопасност на пътя.

Преминаването към зимния сезон води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия. С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците (особено на възрастните пешеходци над 64-годишна възраст) при зимни условия са предвидени редица мерки, целящи намаляването на пътните произшествия. „Пътна полиция” призовава всички собственици да поемат своята отговорност и да подготвят автомобилите си за движение в зимни условия. Добрата подготовка е фактор, който влияе върху пътната обстановка за намаляване на инцидентите, ранените и загиналите на пътя. Акцентът в кампанията е към водачите на пътни превозни средства, сред които на велосипеди и с животинска тяга, активно участват в пътното движение през всички сезони, в т.ч. и през зимата, макар зимните месеци да се характеризират с мокри, заледени или заснежени пътни настилки, с намалена видимост и резки промени в температурните режими, което от своя страна обуславя по-голямата възможност от настъпване на пътни инциденти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама