Природозащитници излизат на протест заради новия лифт в Банско

11:43, 03 ное 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От коалиция „За да остане природа“ обявиха, че свикват протест в София срещу строежа на нов лифт в Банско. Недоволството е предвидено за 11 ноември от 18:30 ч., като сборният пункт ще е паметникът на Патриарх Евтимий, известен като Попа.

„В шумотевицата около местните избори продължават незаконните действия в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“ под благосклонния поглед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отговаря за Пирин и Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което отговаря за Витоша“, пише в съобщението на коалицията.

Според природозащитниците двете министерства разрешават на компании да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на двата парка.

Вчера от МОСВ обявиха, че в крайна сметка в Пирин ще се изсекат десетки дървета, за да се построи нов шестседалков лифт в ски зона Банско, който да подмени триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка. От данните на министерството става ясно, че ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст между 80 и 100 години.

От коалиция „За да остане природа в България“ се обърнаха и към прокуратурата с настояване да разследва екоминистъра Ивелина Василева защо разрешава сечта в Национален парк „Пирин“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама