Обявиха графика за обновяване на информацията за получаване на детски

11:52, 03 ное 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семействата, които са получили право на детски добавки в периода от 1 март до 28 юли тази година, трябва да уведомят писмено съответната социална дирекция под каква форма съжителстват двамата родители, дали живеят постоянно в страната и има ли настъпили промени в условията за получаване на помощта. Това ще става по график, съобщиха от социалното министерство.

Всички семейства с отпуснати месечни семейни помощи през 2015 г., няма да бъдат задължени да подават нови заявления – декларации през януари следващата година. Дирекциите „Социално подпомагане“ служебно ще актуализират размерите на месечните семейни помощи, отпуснати след 1 февруари 2015 г. Те служебно ще удължат срока на отпуснатите след 1 февруари 2015 г. помощи до достигане на общ срок за получаване на помощта от 12 месеца. Това означава, че ако на семейството помощта е отпусната от април 2015 г., то ще продължи да я получава до април 2016 г., т.е. общо 12 месеца.

Семействата с отпуснати месечни семейни помощи в периода 1 март – 28 юли 2015 г. по график, писмено ще уведомяват съответната дирекция „Социално подпомагане“ за настъпили промени в условията за получаване на помощта, съгласно въведеното от 28 юли 2015 г. задължение за това в Закона. Те касаят спазването на условието семейството да живее постоянно в страната, съответствието с една от трите дефиниции за „семейство“, съгласно Закона за семейни помощи за деца – „семейство на родители със сключен граждански брак“, „семейство на съжителстващи родители, без сключен граждански брак“ и „семейство на родител, който отглежда сам децата си“.

До 31 януари 2016 г. това трябва да направят семействата, на които са отпуснати помощи от 1 март 2015 г., до 29 февруари –  тези, на които са отпуснати помощи от 1 април и от 1 май 2015 г., а до 31 март - лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г. При представяне на информация от семейството, свързана с промяна или отпадане на основанията за получаване на месечната помощ, дирекция „Социално подпомагане“ ще извърши проверка в 30-дневен срок, в резултат на която може да измени, спре или прекрати помощта за всички или част от децата в семейството, предупреждават от социалното ведомство.

Ново заявление-декларация преди изтичане на срока на отпуснатата в периода 1 март – 28 юли 2015 г. помощ, трябва да се подаде единствено, когато семейството е на съвместно живеещи родители без сключен граждански брак.

В случаите, при които се налага подаване на ново заявление-декларация от съжителстващите родители, помощта няма да се прекратява, до издаването на Заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на новото заявление-декларация.

 

Семействата, на които са отпуснати месечни семейни помощи от 1 януари и 1 февруари 2015 г. не са включени в графика, тъй като 12-месечният срок на подпомагане изтича съответно през декември 2015 г. и януари 2016 г.

Семействата с отпуснати месечни семейни помощи след 28 юли 2015 г. няма да подават нито нови заявления-декларации, нито информация по график. За тях важи на общо основание задължението по ЗСПД да информират дирекция „Социално подпомагане“ за промени в условията, при които е отпусната помощта в едномесечен срок от настъпването им.

Директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане” в Добрич Ирена Баирова увери, че ще бъде създадена такава организация, която да не се допусне затруднения за гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама