Съдът наложи глоба от половин милион лева за дружество от „Недосегаемите“

12:39, 03 ное 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният административен съд наложи санкция от половин милион лева на дружеството „ДКЛ 547“ ЕООД заради данъчни престъпления. Глобата е във връзка с разследването по т.нар. акция „Недосегаемите“, която беше проведена през 2010 г. Тогава бяха задържани десетки хора заради участието им организирана престъпна група за укриване на данъци в сектора на енергетиката. Още тогава стана ясно, че 16 души от арестуваните са близки до бизнесмена Христо Ковачки.

В крайна сметка за участието си в организирана престъпна група бяха признати за виновни Желяз Иванов и Ивайло Йорданов. И двамата получиха ефективни присъди.

От разследването на прокуратурата става ясно, че държавният бюджет е ощетен с 804 000 лв. от двамата, като по делото им имаше още един обвиняем – Димитър Димитров. Тримата са се познавали и решили да извършват поредици от действия с цел „Римекс агрохолдинг“АД–София неправомерно да избегне установяване и плащане на ДДС. Иванов и Йорданов се насочили към намиране на социално слаби и неграмотни лица, на чиито имена да бъдат вписани „кухи“ дружества, практически неизвършващи стопанска дейност. Те от своя страна трябвало да осъществяват фиктивни сделки с „Римекс Агрохолдинг“ АД, като за тях бъдат съставяни документи с невярно съдържание – фактури от „кухите“ дружества. В изпълнение на взетото решение били регистрирани фирмите „Фолин 7557“ ЕООД, „Круп дийл транс 7805“ ЕООД, „Мегатранс 2004“ЕООД и „ДКЛ 547“ ЕООД. Четирите „кухи“ фирми били контролирани от обвиняемите лица.

В хода на разследването е установено, че на 17.09.2009 г. „Римекс Агрохолдинг“ ЕООД и „Римекс 1-холдинг“ АД са превели общо 804 000 лв. към „кухата“ „Фолин 7557“ ЕООД. На същата дата „Фолин 7557“ ЕООД е превела 804 000 лв. на „Мегатранс 2004“ ЕООД. На следващия ден “Мегатранс 2004“ЕООД е превела сумата от 401 254 лв. към фирма – „Круп дийл транс 7805“ ЕООД и 402 600 лв. към „ДКЛ 547“ ЕООД. Извършени са били преводи без реално да е била осъществена търговска сделка. Сумата е изведена от оборота на действащи фирми - „Римекс Агрохолдинг“ ЕООД и „Римекс 1-холдинг“ АД чрез дружества без търговска дейност. На 25.09.2009 г. обвиняемият Йорданов, представляващ „ДКЛ 547“ ЕООД, е подал до банка „Уникредит Булбанк“ АД заявка за теглене на сумата от 400 000 лв. в брой от сметката на дружеството. По време на тегленето на сумата, Йорданов е бил задържан в София от органите на разследването.

Акция „Недосегаемите“ беше една от първите и големи такива от страна на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. След провеждането ѝ операцията беше определена като най-добрата антикризисна мярка за източване на ДДС. Още тогава Цветанов определи връзката на арестуваните с Христо Ковачки като “добра”. От първоначално задържаните и разпитани 16 души обаче, само на петима бяха повдигнати обвинения.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама