Либия заплашва да залее Европа с мигранти

12:42, 03 ное 15 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Либия може да залее Европа с мигранти, ако ЕС не признае самообявилото се ислямистко правителство в Триполи, съобщи "Дейли телеграф" в специална кореспонденция оттам. Негови представители са заплашили, че могат да наемат малки плавателни съдове и да изпратят огромен брой африкански мигранти към Европа, като по този начин увеличат още повече големия брой пристигащи мигранти.

Предупреждението е отправено от говорителя на либийския генерален народен конгрес Джамал Зубия.

Конгресът, който не е признат от ЕС като законна власт в страната, пое властта миналата година след въоръжен конфликт между проислямистите и силите на международнопризнатото правителство. Преди две седмици и двете правителства отхвърлиха изготвения от ООН след дълги консултации с тях мирен план.

Според Зубия, в момента Либия харчи огромни средства - около 100 млн. годишно - за да спира мигрантите, които се опитват да пресекат Средиземно море, като изгражда центрове за задържането им и изпълнява програми за репатрирането им обратно в техните страни. Ако Европа продължава да отказва да признае властта на Конгреса, правителството в Триполи може да промени тази политика.

"Ние защитаваме вратите на Европа, но тя не ни признава и не иска да ни признае. Защо тогава да спираме мигрантите тук?", заявява Зубия. 

Отделът за борба с нелегалната имиграция в Либия разполага с персонал от 8000 души и задържа много мигранти, които влизат нелегално в страната. Междувременно се работи и с Международната организация за миграцията по програми за доброволно репатриране. 

В крайбрежните градове местните власти патрулират с плавателни съдове, помагат за събирането на телата на загинали при потъване на някои от корабчетата. Броят на мигрантите обаче толкова се е увеличил, че далеч надхвърля капацитета на властите да се справят с притока на хора, макар че това струва на Либия над 100 млн. долара всяка година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама