Говорителят на Юнкер призна, че Кристалина Георгиева може да оглави ООН

13:04, 03 ное 15 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Маргаритис Скинас призна, че Кристалина Георгиева най-вероятно ще се включи в битката за поста генерален секретар на ООН. Тя вече е обсъдила въпроса с Юнкер, както изисква етичният кодекс на еврокомисарите.

Според белгийското издание „Юрактив“ Георгиева е говорила с председателя на ЕК, тъй като се очаква темата да стане актуална съвсем скоро. Причината е изтичащия мандат на заемащия в момента поста Бан Ки Мун. Той ще напусне позицията си в края на следващата година.

„Юрактив“ припомня, че е ред на Източна Европа да оглави ООН и че общата нагласа е за първи път в историята на поста да бъде избрана жена. От изданието добавят, че Ирина Бокова е официалната българска кандидатура, излъчена от правителството на Пламен Орешарски. Настоящият премиер Бойко Борисов обаче ще трябва да направи избор през пролетта, тъй като процедурата изисква формално да се номинира кандидат.

Кристалина Георгиева вече направи няколко заявки за евентуалната си кандидатура за поста. Тя участва в Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк през септември, а сега е във Вашингтон, където ще говори на конференция за 70-годишнината на организацията. В програмата ѝ са включени няколко срещи със заместник генералния секретар на ООН Иън Елиасън и шефовете на няколко агенции на организацията, както и със сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.

Външните министри на Хърватия и Словакия Весна Пусич и Мирослав Лайчак, както и бившият словенски президент Данило Тюрк също обявиха намерения да представят региона в надпреварата за поста.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама