Бургаският ансамбъл "Странджа" грабна "Кристална лира 2015"

13:18, 03 ное 15 / Култура 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионалният фолклорен ансамбъл "Странджа" получи тазгодишната национална награда за ярки постижения в изпълнителското изкуство "Кристална лира 2015" в категория "Музикален фолклор", съобщиха от Общината.

Номинираните бяха разпределени в общо 17 категории и оценени от компетентно жури, съставено от авторитетни музикални и танцови експерти.

Престижните отличия бяха раздадени за 19-та поредна година, по традиция в Деня на будителите - 1 ноември.

Призът беше връчен от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Галина Грозданова на ръководителя на ПФА "Странджа" Марио Егов на официална церемония, проведена в Държавния музикален и балетен център - София.

Отличието беше присъдено на ПФА "Странджа" - Бургас за празничния третомартенски концерт-спектакъл "Благослов за България", проведен на сцената на Държавна опера - Бургас.

През годините тази награда се утвърди като една висока професионална оценка за най-добрите постижения през изминалия концертен сезон на инструменталисти, оркестри, хорови състави, педагози, музикални критици и др.

Организатори на ежегодните награди "Кристална лира" са Съюзът на българските музикални и танцови дейци и радио "Класик ФМ".

В момента ансамбъл "Странджа" подготвя нов грандиозен празничен спектакъл - "Димитровденски сглядни хора". Поводът за него е предстоящото честване на 50-годишнината от създаването на фолклорната формация. За това време в редиците на ПФА "Странджа" са преминали близо 400 изпълнители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама