Пламен Стоилов: Можем да гледаме към широко дясно мнозинство от 2/3 в Общински съвет - Русе

13:20, 03 ное 15 / Политика 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ниската избирателна активност повлия за формирането на по-шарен Общински съвет, но това за нас е добре, тъй като това предполага по-голяма представителност. Това към което ние се стремим е едно изключително широко, голямо дясно мнозинство в местния парламент, което съм сигурен че ще постигнем, и дори можем да гледаме към мнозинство от 2/3". Това заяви на пресконференция днес новоизбраният кмет на община Русе Пламен Стоилов. На нея присъстваха още русенските народни представители от партията Пламен Нунев, Свилен Иванов и Светлана Ангелова, избраните на балотажа в неделя кметове на Сливо Поле - Валентин Атанасов и Бяла - Димитър Славов, както и кметове от по-малките населени места в областта. 

Стоилов коментира още, че в Русе трябва да се прави надпартийна политика, заедно с обединение между всички десни формации, но от ГЕРБ са готови да си партнират и с левите, ако те споделят управленската програма и принципи. Именно върху изпълнението на програмата ще се съсредоточат усилията на кметския екип, който в голямата си част ще бъде непроменен от предишния мандат. Новият стар кмет увери, че всички големи проекти в Русе вървят по план, и обектите ще бъдат приключени в срок. В момента се изготвя и бюджета на Общината, като в него ще бъдат включени всички ангажименти, които са поети към различните социални групи в хода на кампанията. 

Пламен Нунев също коментира, че най-логичен партньор по места са партиите, които подкрепят националното управление, предимно Реформаторския блок, но могат да се търсят и различни варианти, където ситуацията го позволява. 

Новоизбраният кмет на община Бяла Димитър Славов от своя страна благодари за широката подкрепа от страна на своите съграждани, и заяви, че високият резултат (62%) донякъде го е изненадал. Въпреки приповдигнатото настроение обаче, кметският екип започва работа възможно най-скоро. В местния общински съвет на ГЕРБ не достига един общински съветник, поради което там също ще се търси дясна коалиция. Като свои приоритети Славов очерта работата по няколко започнати мащабни европейски проекта на стойност над 30 млн.лв. "Не мога да дам гръмки обещания за светло бъдеще, това което обещавам е упорита работа от целия ми екип", лаконичен бе той. 

Кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че предизборната битка е била тежка, но от ГЕРБ са заложили на толерантна кампания, и са били разбрани от своите съграждани. Атанасов не бе толкова позитивно настроен като своя колега от община Бяла, и заяви, че предходното управление е оставило много капани, с които настоящия кметски екип трябва да се справя. Заварен е и недостиг на средства в общинската хазна, и предстои да се направи пълен одит. В Сливо поле също ще разчитат на европрограмите като основен източник на инвестиции, като управленският фокус ще падне върху тях. Ще се работи и по проекти по Трансграничното сътрудничество, по които предстои да бъдат асфалтирани около 16 км. улици в общината. 

И депутати, и кметове заявиха своята готовност да помагат на своите колеги в малките населени места, но всички трябва да се готвят за сериозна работа, тъй като няма време за следизборни празненства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама