Няма сделка - 20 хиляди полицаи излизат на протест

13:21, 03 ное 15 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 20 хиляди служители на сектор „Сигурност“ излизат протест заради готвеното орязване на парите в сектора, съобщи Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР след среща на полицейските синдикати с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. След срещата обаче стана ясно, че двете страни не са се разбрали.  

Миналата седмица Министерският съвет гласува Бюджет 2016, който предвижда намаляване на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране на служител от сектора от 20 на 10, както и на отпуска и на социалните им добавки.

Синдикатите обясниха, че решението за поправките в закона не е минало през задължителното обсъждане на тристранния съвет, който се проведе миналата седмица.

„Смятаме, че за момента нямаме никакво основание да се отказваме от нашите искания. Нека внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет да отпаднат незабавно. След това вече сме готови за всякакви други разговори, но първо държим да отпаднат направените от Министерство на финансите предложения”, посочи Грозев.

Синдикатите очакват следваща среща, на която да разговарят, тъй като били помолени за разбиране за създалата се ео тежка ситуация във връзка с множеството молби за напускане, което са подадени тези дни.

„В сряда от 18 ч. имаме подадени уведомления за протести в София, Плевен, Враца, Елхово, Варна и Добрич. Ще продължим и в четвъртък, петък, събота, неделя – всеки ден и ще подкрепим всички колеги в техните инициативи“, заяви Грозев и допълни, че това начинание обединява всички синдикати, които подкрепят служителите в сектора.

Междувременно на извънредна пресконференция „КТ Подкрепа“, алармира, че ако не бъдат чути, в близките месеци над 15 хиляди служители ще са напуснали системата на МВР.

„Няма да има кой да ви провери сигнала, който сте подали, няма да има кой да загаси пожар, ако стане, няма да има никой“, каза шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР)  Валентин Попов и допълни, че, ако промените бъдат гласувани, „МВР ще разбере какво е масово напускане“.

По думите на синдикалистите тази сутрин Румяна Бъчварова заявила, че не е автор на текстовете от новия законопроект както и че не е била уведомена за тях. Въпреки това Попов показа протокол от заседанието, на което са били приети новите предложения на Горанов, на които Бъчварова е сложила подпис.

Попов подчерта, че със закона за държавния бюджет Министерският съвет внася изменения в 7 закона, отнасящи се за секторите "Сигурност" и "Отбрана". Обезщетенията при напускане, вместо една брутна заплата за всяка една прослужена година става половин брутна заплата. Премахва се и допълнителното възнаграждение за стаж.

„В по-голямата си част ще напускат служителите на терен. Ще се наложи сигурно да бъдат закрити и РПУ-та. Ще напускат и вече напускат и служители, които не са пред пенсия. Няма областна дирекция на МВР, където да не са започнали да напускат служители. Ако това предложение мине в парламента ще може да се види какво е без полиция. Ще има протести и много скоро”, каза още Попов.

От своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че притесненията са много сериозни заради това, че сектор „Сигурност“ може да се срине до такава степен, че държавата да остане безпомощна във вътрешен и международен план.

„Ако министър Горанов е мислил, че това голямо министерство може да се реформира за половин година, значи е голям оптимист. Ако реформата в МВР започне сега, ще се очаква да приключи до 2020 г., но по този въпрос не се прави нищо”, допълни го Валентин Попов.

Попов обясни, че подобни промени са били готвени и през 2011 година. Тогава обаче зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков се противопоставил на идеята по време на заседание на Министерски съвет и промените не били гласувани.

Синдиците заявиха, че ще се опитат да инициират среща и с премиера Бойко Борисов, но не в качеството му на министър-председател, а като „лидер на най-голямата партия у нас“, тъй като решението за новия закон вече е в ръцете на депутатите.

Текстовете, с които се орязват привилегиите на служителите в сектора бяха публикувани късно снощи на страницата на Министерския съвет. Още вчера обаче синдикатите в системата алармираха за тях и заплашиха с масови протести. 

Заради енсионната реформа на социалния министър Ивайло Калфин през лятото полицейските синдикати протестирха 42 дни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама