Корупционен скандал в Германия, прокурори и данъчни претърсват сградата на футболния съюз

13:42, 03 ное 15 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 служители на Прокуратурата във Франкфурт и местната данъчна служба нахлуха в централата на Германския футболен съюз и започнаха внезапна проверка. Те трябва да направят одит, за да разберат къде са изчезнали 6,7 млн. евро, за които има съмнения, че са били използвани за подкупи, за да може Германия да получи домакинството на Мондиал 2006.

Тези разкрития направи местното издание „Шпигел“, като след разследването на медията редица от ръководителите на централата попаднаха под специалното внимание на прокуратурата. Сред намесените имена в корупционния скандал попадна и легендата на германския футбол Франц Бекенбауер.

Освен сградата на футболния съюз се претърсват и домовете на част от заподозрените. Разследването се е насочило и към обвинения в укриване на данъци.

В скандала беше намесен и германският спортен концерн „Адидас“. Според информацията на „Шпигел“ компанията е превела 6,7 млн. евро на организационния комитет на Световното първенство през 2006 г. Тези средства е трябвало да бъдат използвани от организацията, начело на която тогава беше Франц Бекенбауер.

Според „Шпиегел“ тези пари не са били отчетени в нито един документ, като са били предвидени за купуване на гласовете на четирима делегати от зона Азия, които е трябвало да дадат своя глас за Германия за домакинството им на Мондиала.

Скандалът идва на фона на разследването срещу президентът на ФИФА Сеп Блатер за корупция. Тепърва предстои и избирането на нов шеф на световния футбол. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама