Розалин Петков: Доволен съм от изборите в Пловдивско, притеснителен е спадът на гласувалите

13:49, 03 ное 15 / Политика 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Като цяло съм доволен от изборите и от изборната победа в Пловдивска област. Притеснително е, че има спад на гласувалите", заяви днес на пресконференция областният координатор на ГЕРБ Розалин Петков. Той заяви, че ГЕРБ е първа политическа сила в областта. По думите му над 38 000 избиратели в Пловдивско са дали гласа си за листи на партията.

Притеснение буди фактът, че има много недействителни бюлетини за общински съветници, каза още Петков. Това според него се дължи на преференциите. От близо 140 000 гласували граждани на Пловдивска област има 29 110 невалидни бюлетини.

Нараснал е броят на общинските кметове и общинските съветници, каза още Петков. През 2011 г. в областта ГЕРБ общо е имала 96 общински съветници, а след сегашните местни избори те са 108. Освен досегашните кметове в "Родопи" и Съединение ГЕРБ има кметове вече и в Съединение и Стамболийски. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов пък е от Обединението земеделци, с които ГЕРБ е в коалиция.

От 128 кметства през 2011 г. 30 са били управлявани от представители на ГЕРБ, докато сега от 161 кметства партията има 58 кметове по места.

Съществен ръст има в Общинския съвет в Стамболийски, където съветниците вече са 10, докато през 2011 г. са били 4. Като голяма загуба обаче Петков посочи Карлово, където от 11 общински съветници в предишния местен парламент сега вече ГЕРБ има само 7, както и в Асеновград, където от 13 са станали 10.

Раковски също бележи ръст с 3-ма нови съветници, в тамошния Общински съвет има пълно мнозинство -14 души от ГЕРБ, както и Първомай - 3 повече, и община "Марица", където съветниците са станали 11, докато преди бяха 7.

"В Асеновград не ни достигна подкрепата на някои политически сили - там излязохме сами срещу всички, на балотажа ДПС подкрепи БСП и техния кандидат", каза още Петков. Той подчерта, че в Първомай ГЕРБ е загубил по същата причина на балотажа.

"Големият успех в Раковски се дължи на това, че гласоподавателите в общината са хора, които гледат реално на нещата. Направихме много добра позитивна кампания и бяхме единствената политическа сила, която реално имаше програма за работа и предлагаше нещо, което ще прави през следващите 4 години. Не на последно място отбелязвам и успешния мандат на досегашния кмет Иван Антонов, при нас ключовата дума е приемственост, така че продължаваме в същата линия на работа", коментира новият кмет на община Раковски Павел Гуджеров.

Колегата му Пламен Спасов от "Родопи" пък бе категоричен, че преди балотажа Реформаторският блок, БСП и АБВ са излезли с обща харта и това е бил единен фронт срещу ГЕРБ. "Ние обаче сме много силни, освен това получихме подкрепа от ДПС, Народния съюз и земеделците", поясни Спасов. По думите му тепърва ще се водят разговори с партньорите за евентуални ръководни постове в Общинския съвет.

54.24% е била средната избирателна активност в Пловдивска област на тези местни избори, обобщи Розалин Петков. Най-висока е тя в Брезово - 69%, Лъки - 68%, Калояново - 67%, а най-ниска е в Раковски - 46%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама