2 млрд. заявки за 24 часа са причината за онлайн срива на балотажа

14:19, 03 ное 15 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 2 милиарда заявки за 24 часа са довели до информационния срив в сайта на една от държавните институции по време на балотажа на местните избори. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

По думите му атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур. Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др.

И днес, два дни след втория тур, има сериозни проблеми при зареждането на страницата на Народното събрание, като сайтът се появява от време на време. Същият е и случаят със сайта на президентството. Онлайн страниците на ДАНС и Информационно обслужване продължават да не се зареждат.

Борисов уточни, че на 1 ноември натискът от атаките към сайта на Централата избирателна комисия не бил толкова видим за интернет потребителите, тъй като експертите на „Информационно обслужване“ АД и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ – CERT BG взели необходимите мерки.

Атаките били само към информационните портали на институциите. Информационните системи съдържащи различни данни на държавни институции са защитени надеждно, бе категоричен зам.-министъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама