Бъчварова: Около 250 служители в сектор "Сигурност" са напуснали в последните дни

14:57, 03 ное 15 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 250 души са подали рапорти за напускане в МВР, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от агенция „Фокус“. Тази сутрин Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов се срещнаха с полицейските синдикати, но не стигнаха до консенсус. Проблемът е, че миналата седмица Министерският съвет е приел законопроект за Бюджет 2016, който предвижда намаляване на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране на служител от сектора от 20 на 10, както и на отпуска и на социалните им добавки.

"Обсъждаме предложенията за промени в МВР от 2 месеца.Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри", заяви Бъчварова и допълни, че ако продължи да се отлага решението за намаляване на обезщетенията на служителите МВР и МО с всеки месец ще се задълбочава дефицитът в системата.

"Не мога да обвиня тези, които подават оставка",заяви още външният министър. Бъчварова посочи, че щетите за МВР са много големи, за това и се стигнало до това предложение. Тя обясни, че в момента МВР няма средства за реформа.

"45 хил. души има в момента в МВР - едно изключително голямо министерство. Логиката е да подредим функционално най-добре вътрешната структура на МВР, за да може служителите да работят по-добре, да оценяват необходимостта от допълнителни инвестиции, инвестиране и да имаме по-качествена услуга“, допълни вътрешният министър.

По думите й, промените са в интересите на служителите на МВР. Тя подчерта, че решението, което правителството приема в МС и е предложено в НС е най-щадящото,а най-болната тема са обезщетенията, които се определят в размер на 20 работни заплати.

"Това, което анализирайки ситуацията установяваме е, че тези средства минават през бюджета на МВР, който е изключително голям и всяка година се дофинансира в края на годината", каза още Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама