Сметната палата: Банковият надзор в БНБ не е ефективен

15:38, 03 ное 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сметната палата констатира, че банковият надзор в БНБ не е ефективен. Това става ясно от одита на институцията в Централната банка, поискан от парламента след аферата КТБ.

Одитният доклад „Ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от Българската народна банка за периода от 01.01.2012 г. до 31.12.2014 г." е публикуван на страницата на Сметната палата и е внесен в НС на 30 октомври.

„Банковият надзор не е достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите поради невъзможността му своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки за тяхното предотвратяване“, е изводът на проверяващите.

Те критикуват факта, че през одитирания период е налице концентрация на почти всички правомощия, компетентности и отговорности по банков надзор в подуправителя на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“, а Управителният съвет и управителят на БНБ не са ангажирани с надзорния процес, поради което има риск надзорната дейност да не е ефективна.. Както и това, че не е изградена система за управление на рисковете от нередности и измами, в това число правила и процедури за идентифициране и управление, следене на индикатори за нередности и измами, ред на подаване на сигнали, административно звено, разследващо сигнали и др., което поражда рискове от несвоевременно идентифициране и реакция при възникнали случаи.

От Сметналата палата са констатирали също така, че няма ефективен контрол върху подадените документи от банките, както и че не са предприети адекватни мерки , като например глоби в случай на неизпълнение на препоръки.

На база резултатите от проверката на инспекциите, включени в извадката, може да се направи заключение, че въпреки частичните действия на различни нива на управление, не са предприемани адекватни мерки, в т.ч. санкции и глоби, в случай на неизпълнение на наложените надзорни мерки и препоръки.

От Сметната палата препоръчват на БНБ да се извърши анализ "относно достатъчността и потребностите от персонал и се предприемат необходимите действия за ресурсно обезпечаване на дейността по банков надзор". Препоръчват също да се предприемат действия за подобряване на информационното обезпечаване на дейността, както и да се допълни Етичният кодекс на служителите на БНБ и се осигури неговото прилагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама