Горанов: 95% от бюджета на МВР отива за заплати, 5% са разходите за издръжка

15:51, 03 ное 15 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
95% са разходите за възнаграждения от бюджетите на т.нар. силови ведомства и 5% са разходите за издръжка. Имаме относително голям бюджет - над 1 млрд. лв. за МВР, същевременно служителите работят в едни ограничени битови условия без модерни технически средства. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на пресонференция, цитиран от агенция „Фокус“.

По-рано днес Горанов и вътрешният министър Румяна Бъчварова се срещнаха с полицейските синдикати, но не се разбраха за готвените промени за служителите на сектор „Сигурност“. Преди дни Министерски съвет прие Бюджет 2016, който който предвижда намаляване на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране на служител от сектора от 20 на 10, както и на отпуска и на социалните им добавки.

„Започнахме диалога с полицейските синдикати и ще го продължим интензивно. Трябва да се знае, че тези 20 заплати, които се изплащат не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система, когато хората напускат системата на МВР. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР ще бъдат харчени за укрепване на системата", каза той.

Финансовият министър обясни, че водещият мотив за предложените промени е натрупванията през годините, довели до там, че всички бюджети в силовите ведомства отиват за заплати.

"Тези обезщетения не се отнемат от системата, те се отнемат като пасивен доход, който те биха получили тогава, когато напускат системата. Говорим за десетки милиони обезщетения, които винаги са били тема. Знаете, колко критики получаваме, че се налага да дофинансираме тези министерства със стотици милиони до края на 2015 г. Може би само тази мярка няма да реши проблемите", каза още Владислав Горанов.

Той заяви, че от 1 януари се предлага да бъдат консолидирани основните възнаграждения, като мярката не е самоцелна. Той каза още, че допълнителните възнаграждения за прослужено време в МВР, предлагани досега, стават част от заплатите на служителите. Горанов подчерта, че не се говори за намаление на възнаграждения в момента.

"Това не се предвижда с заложения законопроект. Гарантираме, че текстът се прилага еднозначно. Допълнителните възнаграждения предлагани досега стават част от заплатите на служителите", допълни Владислав Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама