Полицаите блокират кръстовище в Добрич в знак на протест

15:52, 03 ное 15 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служителите на Областната дирекция на МВР в Добрич излизат на протест утре и също се включват в националния мирен протест на колегите си от страната.

Те предвиждат за времето от 18 до 19 часа да блокират кръстовището на „Стара къща“, което свързва бул. „25-ти септември”, бул. „3-ти март” и ул. „Отец Паисий”. Протестът се организира от сдружение „Синдикален Алианц „Сигурност“ в МВР“ и от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Очаква се в протеста да се включат около 200-300 служители на Областната дирекция на МВР от Добрич, Тервел, Генерал Тошево, Албена. Поканили сме приятели и роднини също да се присъединят, каза Васил Василев от структурата в Добрич на „Синдикален Алианц „Сигурност“ в МВР“.  По думите му, целта е да гражданите да се запознаят с наболелите проблеми на работещите в системата на МВР, да има чуваемост. „Няма никаква чуваемост. Министерството на вътрешните работи нехае за нашите проблеми“, заяви Василев. И подчерта, че има само обещания, но никакви резултати. „Трябва да се разбере, че сектор „Сигурност“ струва пари“, каза още той.

Протестъп е предизвикан от това, че финансовият министър Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО. Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Очаква се в страната да протестират общо 20 000 полицаи.

Хиляди може да напуснат МВР, ако Владислав Горанов намали заплатите, предупредиха синдикатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама