Меркел смята, че е възможен въоръжен конфликт между балкански страни заради миграцията

15:55, 03 ное 15 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди за опасност от въоръжени сблъсъци между страни на Балканите, през които минават транзитните маршрути на бежанския поток. Това според нея ще се случи, ако се наложи Германия да затвори границата с Австрия.

В страни от Западните Балкани вече има напрежение и "аз не искам там да се стигне до военни сблъсъци", каза канцлерката на заседание на Християндемократическия съюз в Дармщад в понеделник вечерта, цитирана от Франс прес.

Експерти предупреждават, че ако Германия затвори границата с Австрия, същото ще сторят и балканските страни, през които транзитира мигрантският поток.

В края на миналия месец, Европейският съюз обяви, че ще създаде условия за настаняване на 100 000 бежанци в Гърция и на Балканите. По този начин Съюзът се надява да овладее мащабната миграционна криза и да се избегнат напреженията, възникнали между Словения, Хърватия, Сърбия и Унгария заради транзитното преминаване на десетки хиляди мигранти.

Меркел предупреди, че е възможно ситуацията бързо да се влоши. 

Бежанският проблем предизвика разделения и в управляващата широка коалиция в Германия - между консерватори и социалдемократи. В неделя те не се споразумяха по искането на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз страната да приема по-малко бежанци. Прогнозата е, че до края на годината те ще бъдат между 800 000 и 1 милион.

Германският вицеканцлер и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел отхвърли идеята на Ангела Меркел за създаване на транзитни зони за мигранти на германските граници.

Според идеята на Меркел, в транзитните зони мигрантите ще бъдат пресявани. Онези, които имат малки шансове за получаване на убежище, ще бъдат връщани в страните си, ако са безопасни. Меркел защити идеята си за транзитни зони в Дармщат, като заяви, че е по-добре да се връщат икономическите мигранти до безопасните страни директно от германските граници, защото това ще ускори процедурите за депортация.

През уикенда тя се опита да убеди Габриел и неговата партия да подкрепят идеята й за транзитни зони. За Габриел обаче това не е подходяща идея, защото само малка част от новопристигащите мигранти идват от балканските страни, смятани за безопасни. Така че транзитните зони за мигранти ще имат много малко въздействие върху общия брой на мигрантите, според Габриел, а правилата на ЕС ще позволят подобна стъпка само при изключителни случаи за определено време.

Миналата седмица Габриел потвърди намерението си да се кандидат за канцлерския пост срещу Меркел на изборите през 2017 г.

Заради несекващия приток на мигранти в Германия и политиката си на отворени врати за тях рейтингът на партията на Меркел и на самия канцлер намаля до рекордно ниски от три години нива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама