Стотици полицаи блокират центъра на София (снимки) (обновена)

16:03, 03 ное 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици полицаи блокираха кръстовището пред Софийския университет, а част от множеството спря движението и по Орлов мост, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

По-рано те излязоха на спонтанен протест пред финансовото министерство. Те блокираха ул. "Раковски" и не пропускаха колите да минават. Главният секретар на МВР Георги Костов се опита да убеди прротестиращите, че орязването на привилегиите в сектора касае само тепърва започващите работа.

Костов съобщи, че в сряда в 8:30 ч. ще има среща на двамата министри - на финансите и на вътрешните работи при премиера Бойко Борисов. „Въпросът, който ви интересува в момента няма да седи вече на дневен ред”, увери той. 

По-късно част от множеството се насочи и блокира и бул. "Цар Освободител" в посока парламента. С викове "Боклуци!" те продължиха към Софийския университет, където също спряха движението. Не пропускат дори и колите на градския транспорт.

Главният секретар на МВР дойде и тук с молба към протестиращите да освободят кръстовището, но те отказаха и поискаха извинение от финансовия министър.

Протестиращите не са организирани от синдикалните си организации, а дойдоха пред сградата на финансовото министерство, очаквайки излизането на министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, които по-рано дадоха съвместен брифинг по повод намерението в Бюджет 2016 20-те заплати пенсиониране на служителите в сектор "Сигурност" да се намалят до 10, орязват се и социални придобивки.

На среща между полицейските синдикати и министрите на финансите и на вътрешните работи съгласие не беше постигнато. Те се заканиха, че 20 000 ще протестират в сряда. 

Задръстването посока Орлов мост вече е с дължина няколко километра и започва малко след Окръжна болница.

Тролейбусите по линия 9 се движат по бул.“Васил Левски“, а не по ул.“Г.С.Раковски“. Причината е струпване на служители на МВР на ул.“Гурко“ и ул.“Славянска“, съобщиха около час след началото на протеста от Столичната община. 

Служителите на реда протестират в цялата страна. Те са затворили няколко важни прохода - Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и граничните пунктове с Турция. Междувременно полицаите от Пловдив също се събират спонтанно пред областната управа в града. Техни колеги от Хасково и Димитровград пък блокираха движението по магистрала "Тракия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама