Публикуваха списъци с цесиите и привилегированите лихви в КТБ

16:37, 03 ное 15 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка публикуваха два списъка на физическите и юридически лица, които са сключили цесия в банката и на тези, които са били с привилегировани депозити.

Огласяването стана възможно с промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, който позволи разкриването на данните.

Привилегированите депозити са такива, на които банката е давала по-благоприятни лихвени проценти от тези на официално обявените си продукти. Поради тази причина и те не получават покритие от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Сред физическите лица, спасили депозитите си чрез цесии, се откроява името на бившия градски прокурор на София Роман Василев. Парите във влога му с преференциална лихва са били 286.5 хил. евро. Той е сключил цесия за близо 206 хил. евро.

Дъщерята на Иван Костов - Мина Костова също е извършила цесия, която е намалила вложението й. Чрез цесия тя е приспаднала 30 хил. лв. от депозит за 213.2 хил. лв. Сестра й Яна Костова пък попада в другия списък - на лицата със специални лихви. На депозит тя е държала 115.3 хил. лв. Иван Костов също е имал специален депозит в КТБ, в който е държал 155.8 хил. лв. Бащата на Костов - Йордан Костов също е сред клиентите със специални лихви, а в сметката му е имало 212.8 хил. лв.

Впечатляваща сделка за 920 хил. евро е сключил и най-големият италиански инвеститор у нас - Едоардо Миролио. Най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя Мартин Златков - за 1.078 млн. евро.

Огромна сума е цесирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си Литекс АД - 1.1 млн. лв.

Сред най-големите вложители в КТБ, които са имали привилегировани лихви, се открояват бизнесменът Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова. Сечкова е държала 2 депозита - за 6.8 млн. евро и за 7 млн. лв., а Сталийки - един за 13.5 млн. евро.

Пълните списъци можете да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама