Зачестяват битовите пожари във Варненско

17:17, 03 ное 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Късо съединение, техническа неизправност и като цяло неправилно използване на електрически уреди са основните причини за битовите пожари във Варненско. Това съобщиха за Topnovini.bg от полицията във Варна. Малко повече са инцидентите от този характер до края на октомври в сравнение със същия период на 2014 г. – 160 срещу 150.

От 1 януари 2015 г. досега има един загинал човек вследствие на пожар в частен дом. Пострадали с различна степен на увреждане са 25 човека. За първите 10 месеца на миналата година загиналите са били 6, а пострадалите – 14.

Със застудяването на времето и настъпването на отоплителния сезон от МВР-Варна превантивно напомнят за някои от основните правила за боравене с различните типове отоплителни уреди.

От структурата посочват, че при използване на електрически отоплителни уреди не бива никога да се оставят включени без наблюдение. Добре е преди напускане на дома да се направи проверка дали уредите са изключени. Важно е докато работи подобно устройство да не се оставят и децата без наблюдение. При неизправност доверие може да се гласува само на специалисти и квалифицирани техници. Не бива да се забравя, че в близост или върху електрическите уреди никога не трябва да се поставят горими предмети. Освен това в никакъв случай не трябва да се използват за сушене на дрехи.

При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени с вода. Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова. Има опасност от токов удар с фатални последици.

По отношение на печките с твърдо гориво е недопустимо използването на самоделни такива. Трябва да бъдат спазени всички инструкции за монтаж и безопасна експлоатация. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те най-малко един път годишно трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.

На 15 ноември  - Световният ден за възпомнание на жертвите на ПТП във всички районни служби за пожарна безопасност ще има Ден на отворените врати.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама