Протестиращи полицаи блокираха кръговото кръстовище в центъра на Русе

17:54, 03 ное 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два пъти тази вечер служители на Областната дирекция на МВР в Русе блокираха двете платна на бул. „Скобелев“ на мястото, където те достигат кръговото кръстовище пред сградата на местната структура на Вътрешното министерство в Русе.

Първоначалното решение беше блюстителите на реда да излязат на протест утре, но тази вечер спонтанно са решили да го направят, каза презд представителите на медиите Антон Донков председател на Синдикално дружество 22 при синдикалния алианс „Сигурност“ в МВР. Такова беше и решениенто им да спрат движението в пиковия час.

По този начин протестиращите изразиха подкрепата си към всички техни колеги в цяла България в решимостта им да застанат срещу искането на финансовия министър Владислав Горанов за отмяна на социалните им придобивки. Донков подчерта, че това не са привилегии, както понякога ги наричат.

Става дума за това, че вече при напускане на системата и пенсиониране няма да се дават 20 брутни заплати, а 10, които ще бъдат изчислени върху основната, а не както е досега върху основната и прослуженото време. Предвижда се и премахването на допълния процент за прослужено време. Годишният платен отпуск пък ще стане от 30 на 20 дни, иска още финансовото министерство, а порционът ще бъде намален.

Според Донков това ще се отрази фатално на системата на МВР. Сред служителите се носят слухове, че много от тях ще напуснат без предизвестие, тъй като съгласно закона имат такова право. Проблемът е, че процедурата за назначаване на нови хора е бавна и тромава и може да продължи месеци. В КАТ например вече 4 години нямат заместници на напуснали полицаи. Преди десетина години от всяко Районно управление на смяна са излизали около 22-24 души, а сега от 4 до 6 човека, при това много често те имат само един автомобил, обясни Антон Донков.

Маргарита Кротнева, председател на Синдикалното дружество към Синдиката на служителите на МВР пък каза, че след орязването на социалните придобивки, заплатата ѝ ще стане малко над 400 лева. Жената е онкоболна и тези пари няма да ѝ стигат не само да преживява, а и да се лекува от коварната болест. Тя се оплака, че има дълг към банка, който също няма да може да покрива.

Служителката обясни още, че от 24 години работи в системата на МВР и такова обезличаване на полицейския труд и на служителите в МВР не е виждала досега. Тя коментира, че при всяко ново правителство е имало назначения на „техни“ хора, но такова, както тя го нарече, безобразие, не е имало.

Жената гневно заяви, че ножът вече е опрял до кокала и назова имената на финансовия министър Владислав Горанов, на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Румяна Бъчварова като каза, че е готова да им покаже диагнозата си. Тя изрази възмущението си, че циганите имат по-големи права от служителите в МВР. Според нея следващата стъпка в протеста на работещите в системата на МВР може да бъде дори блокирането на Дунав мост.

„Ние не сме за няколко заплати, но начинът, по който го правят, е унизителен“, каза още Антон Донков. Той обясни, че утре протестът продължава, отново пред сградата на Областната дирекция на МВР, увери той като заяви, че това се прави, за да е ясно, че хората имат позиция срещу безобразията, както ги нарече и той, които се подготвят за системата на МВР и за сектор сигурност.

Той изрази тревогата си, че напускат действащи, обучени служители със стаж, както и млади такива, които тъкмо са преминали школата. Той изрази и недоволството си, че всяка година нещо в нормативната уредба се променя и напомни законов текст, според който всяка година трябва да се увеличават зплатите на служителите в МВР. Това обаче през 2015 г. не е направено и Донков подчерта, че управляващите не се съобразяват със закона и хората, които работят, рискувайки живота си. Той заяви, че много често, отивайки на сигнал, полицаите срещат агресивна реакция, включително нападения с ножове, тояги, брадви и др. и никой няма да направи това за 400-500 лева.

Сега служителите са обезверени, коментира Донков. Той изрази предположението си, че управляващите искат да смажат системата на МВР.

В четвъртък се очаква протест да има и в Бяла. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама