Над 200 служители на МВР се събраха на протест в Бургас, затвориха част от Ботева

18:12, 03 ное 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 служители на МВР излязоха на протест точно в 18.00 часа пред Областната дирекция на министерството в Бургас, предаде репортер на Topnovini.bg. Те обявиха, че подкрепят своите колеги от цялата страна, но всички бяха доста пестеливи в думите си. В момента бургаските полицаи са блокирали ул. "Христо Ботев", като към тях се присъединяват още техни колеги и от други населени места. Униформените не пропускат по улицата да преминават никакви превозни средства, единствено автомобил на Пожарна безопасност успя да пробие блокадата.

В мирния протест участват представители на всички подразделения на МВР в морския град. Директорът на Областната дирекция старши комисар Калоян Калоянов също излезе сред протестиращите, но пред журналисти обясни, че едва утре ще има яснота по всички въпроси, които служителите поставят. „Като директор на Областната дирекция въобще не ми е безразлично, това което чувстват служителите, но за момента се въздържам от коментар". Попитан колко рапорта за напускане са постъпили до момента, той отговори, че са по-малко от 10. Според служители на местната дирекция обаче броят на рапортите, подадени само през днешния ден, е повече от 20. Никой от тях обаче не уточни от кои звена са тези хора.

"Чувам от колегите софиянци, че там са по 300 на ден. В един момент Областните дирекции ще се оголят, това ще стане, да. Най-фрапиращото е, че започваме кариерата си при едни условия, които после едностранчиво се изменят. Ние се превръщаме в нещо като магарето, на което на пръчка му размахват моркова. И ние все си казваме още малко, още малко, но хоризонтът все се отдалечава. Сегашните условия на работа, които искат да ни наложат, като ни орежат социалните придобивки, определено са повече от притеснителни. Днес ни спират бонусите за прослужено време, безплатния градски транспорт, намалят ни полагаемия годишен отпуск, а утре какво следва", зададе реторичен въпрос един от протестиращите служители, пожелали анонимност.

Потърпевшите са повече от категорични, че не виждат конструктивни промени в системата най-вече от страна на главния секретар: "Извади едни идеи, изтупа ги от нафталина и ги представи за свои. Те обаче са напълно неудачни. Както виждате не е наситил улицата с повече униформени. Ако броят на рапортите продължи да расте, не ми се мисли какво ще става в тази държава, престъпността ще се увеличи рязко", каза пък друг. 

Недоволството на униформените е провокирано от предвидените промени в проектобюджета, според които те вече ще получават 10 вместо 20 заплати след пенсионирането си. Освен това отпуските на служителите ще бъдат намалени от 30 на 20 дни. 

Днес финансовият министър Владислав Горанов и полицейските синдикати не се разбраха и относно орязването на социалните придобивки в сектор „Сигурност”. Тези, които не са униформени полицаи, вече няма да получават 2 % добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а ще се случва всяка отделна година със Закона за държавния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама