Административният съд в Разград започна първото дело против решение за избор на кмет

18:40, 03 ное 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Административният съд в Разград днес започна първото дело против решение за избор на кмет. Жалбоподател е кандидата за кмет на село Мъдрево Ибрям Ялама срещу решението на ОИК-Кубрат, с което е обявен за избран за кмет на кметство Салим Мустафа. 

Peшeниeтo ce oбжaлвa c твъpдeниeтo, чe ca нaпpaвeни peдицa зaĸoнoнapyшeния. Сред тях са, че председателят на секционно избирателна комисия 21 е бил баща на спечелилия кандидат, в трите СИК са били допуснати да гласуват лица , които нямат право на глас и за това, че комисията е допуснала нарушени при броенето на бюлетините.

Според окончателните резултати,  за кандидата на ДПС Ибрям Ялама своя вот са дали 316 души или 49.76 на сто от избирателите, а Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна“ са подкрепили 319 жители или 50.24 процента от гласоподавателите. 

Повторното преброяване  на бюлетините обаче показа несъответствия между намерените в чувалите бюлетини за Ялама, и отчетените в протоколите на двете секционни комисии.

В 21-ва секция бяха преброени от съда 162 действителни бюлетини за жалбоподателя, вместо описаните в протокола 142 действителни и 20 недействителни. В 20-та секция пък има една бюлетина с отрязък, отчетена като недействителна, пусната също в полза на Ялама, но тъй като номерът й бе открит в кочаните, тя също би трябвало да се брои за действителна, счита защитата на жалбоподателя.

Адвокатът на Салим Мустафа поиска да бъдат разпитани като свидетели дописаните в протоколите лица, с мотива че трябва да се установи правото им да гласуват в тези секции. Съдът ще изиска справка от ГРАО и от Община Кубрат относно постоянните и настоящите им адреси и откога живеят там. Следващото заседание по делото бе насрочено за 10 ноември.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама