"Моята българска история" гостува в Благоевград

21:51, 03 ное 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители и гости на Благоевград се включиха в онлайн проекта "Моята българска история". Те разказаха свои лични истории и такива на важни културни институции на територията на града.

Ирина Маркова от Банско разказа спомените си за нейните предшественици. Секретарят на Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866" Илиян Юручки пък запозна публиката с историята на културната институция. Кратка история на църквата "Въведение Богородично" пък разказа директорът на СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски" Катерина Марчева. Тя представи и ръководеното от нея учебно заведение.

В сайта на инициативата вече са качени и историите на Хаджи Коте Чорбаджигошев, Младежкия дом в Благоевград, Регионалния исторически музей и други.

"Моята българска история" е проект на сдружение MoveBG. Той има за цел да събере малко известни истории и да ги направи публично достояние.

"Ние вярваме, че един от потенциалите, върху които можем да стъпим е нашата култура и идентичност. Така чрез историята осъзнаваме колко е важно това", разказа Божидар Иванов от MoveBG.

Основател на сдружението е Саша Безуханова, която приветсва участниците в седянката чрез видеообръщение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама