Горанов и Бъчварова предизвикаха невиждан полицейски протест (обобщение)

22:56, 03 ное 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият министър Владислав Горанов и на вътрешните работи Румяна Бъчварова предизвикаха най-мащабния протест на служители в системата на МВР до сега.

Ден, след като полицейските синдикати предупредиха за мащабни протести заради намерението да се орежат социалните им придобивки, а стотици започнаха да подават рапорти за напускане, двамата министри спешно се срещнаха тази сутрин с тях.

Едва късно снощи на сайта на МС беше публикувано официалното потвърждение на опасенията на служителите в сектор „Сигурност“ за драстичното орязване на техните привилегии – намаляване на 20-те заплати при пенсиониране на 10, съкращаване на отпуските, отпадане на допълнителното заплащане за прослужено време и др.

Опитът на Горанов и Бъчварова да убедят синдикалистите в необходимостта от реформи и да потушат напрежението обаче не успя. След разговорите полицейските синдикати предупредиха, че 20 хиляди ще излязат на протест в сряда.

Малко по-късно пред медиите се изявиха и министрите. Владислав Горанов, на когото дори и синдикатът на работещите в затворите иронично напомни, че министър идва от латински и означава „служител" и го призоваха да боядиса една килия, за да свърши нещо полезно, се оплака, че 95 процента от бюджета на МВР отива за заплати. Румяна Бъчварова обяви, че напускащите само за три дни са 250 и опита да ги убеди да се откажат със следния аргумент – ако сега вземат 20 заплати с неорязаните пари ще се издържат само около година, докато ако останат в системата, ще имат сигурност. Горанов пък си позволи да ги попита дали „са за 10-те заплати“.

Последва незабавна реакция на служители, които без предварителен план започнаха да се събират пред финансовото министерство. Те блокираха ул. „Раковски“, като впоследствие и бул. „Цар Освободител“ и кръстовището пред СУ „Климент Охридски“.

Ако всички напуснем, кой ще ви пази от „народната любов“, попитаха в специална декларация от единия от полицейските синдикати.

Акцията в София предизвика вълна от подкрепа в цялата страна. Стигна се до затваряне на магистрали, проходи, дори гранични пунктове. Централните части на част от големите градове също бяха блокирани.

Първата политическа реакция дойде от ДПС, които веднага обявиха, че няма да подкрепят предложенията в бюджета за догодина. От БСП също се обявиха в подкрепа на полицаите. Представители на формациите от управлението обаче предпочетоха да акцинтерат на факта, че Горанов е на прав път заради необходимостта от реформи.

Готовност да се присъединят към протестите изразиха и други служители в сектора, като надзиратели, а дори и в армията.

След края на работния ден към протестиращите в столицата – основно цивилни се присъединиха и униформени служители. Стигна се обаче до арогантно поведение към граждани и журналисти. След повече от четири часа протестът приключи, движението в центъра на София обаче се нормализира бавно.

След края на акцията остана неясно кога ще бъде истинският организиран протест – в сряда вечер или в неделя по обяд, както се споменаваше в някои от съобщенията на синдикатите.

Решението се чака от 8:30 ч. сутрин в сряда, когато премиерът Бойко Борисов привиква Горанов и Бъчварова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама