Часовете по първи чужд език в гимназиите могат да намалеят наполовина

23:57, 03 ное 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Просветното министерство предвижда в проектът за учебните планове да се намалят наполовина задължителните часове по първия чужд език в езиковите гимназии. Така вместо по 4 часа седмично, учениците ще учат език по 2 часа на седмица. Промяната няма да важи за осмокласниците, които са в подготвителен клас.

В осми клас ще се изучават 648 часа чужд език в езиковите гимназии, докато в девети, десети и единадесети клас часовете ще намалеят от 168, които са били досега, на 72 часа годишно. Дванадесетокласниците ще имат само 62 учебни часа по чужд език вместо досегашните 124.

Новият учебен план предвижда и сливането на предметите психология и логика, етика и право, философия и свят и личност, които се изучават от 9 до 12 клас, в един – гражданско образование, за който са предвидени 139 часа в сравнение с досегашните 224 часа за четирите гимназиални години.

Биологията, физиката и химията ще се учат само в девети и десети клас, като по 90 часа са отделени за всеки от предметите в 9 клас и по 72 часа – в 10 клас.

Историята и географията отпадат от учебния план за 11 и 12 клас за езиковите, хуманитарните гимназии, както и гимназиите с профил "Музика", "Изобразително изкуство", "Физическо възпитание и спорт", "Обществени науки" и "Предприемачески". Проектът за учебния план подлежи на обществено обсъждане до 9 ноември, след което ще е готов за приемане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама