Десет жалби за оспорване на изборите в Сливенска област

08:46, 06 ное 15 / Политика 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десет жалби са заведени в Административен съд - Сливен за оспорване на резултатите от местния вот. 8 от тях са по жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сливен, с което бяха обявени резултатите от избора за общински съветници. Две са срещу избора на кметове в населени места в областта, съобщи за Дарик председателят на Административен съд Владимир Първанов.

За Сливен жалбите са подадени от АБВ, Коалиция „Народен съюз", Коалиция „Съюз за Сливен", НФСБ,МК „ВМРО - Свети Георги Победоносец" и от кандидат за общински съветник Валентин Георгиев. За Нова Загора има подадена жалба от кандидат за кмет срещу новоизбрания кмет Николай Грозев и от Местна коалиция „АБВ и Земеделци" за избора на общински съветници. За Твърдица са подадени две жалби за избора на общински съветници от кандидати за общински съветници от Реформаторския блок и от БСП.

Има подадени жалби за избор на кметове в населените места Сотиря, Филаратево и Питово, уточни още Първанов.

Основната критика на партиите, че има нарушение на изборния процес.Има съмнения за манипулация и умишлени грешки при вписването на преференциите в сканираните протоколи на секционните избирателни комисии. Те се различават от тези, които са копирани в изборната нощ, в редица сканирани протоколи от секции броят на действителните гласове не съответства на нанесените данни в изборната нощ, има дописване на гласове, липсват действителни бюлетини, дописвани са преференции или просто техният брой не е отразен.

Жалбите ще бъдат разгледани и ще се определи допустими ли са, след което ще бъдат насрочени дела.

До 7 дни от постъпването на жалбата съдът насрочва заседание, а до 14 дни решава дали потвърждава избора, или го касира. Решението на Административния съд - Сливен може да се оспори пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама