Eто как се манипулира конкурс за училищно хранене в община "Средец" в София

09:22, 06 ное 15 25 1371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден опит за непрозрачно провеждане на конкурс, този път за училищно хранене и бюфети, сигнализира фирма участник в конкурса. Конкретният случай засяга община „Средец” и столичното 133 СОУ. По думите на представители на фирмата победителят в конкурса е ясен предварително, въпреки че от районната община все още не са обявили резултатите.

Според Наредбата за училищното хранене, до излизане на решение на комисията в общината за победител в конкурса, храненето в училището трябва да се осигурява от фирмата, която е работила до момента или обектът да бъде затворен до обявяването на официалните резултати от конкурса и сключването на нов договор. Пред София Topnovini.bg от фирмата обясниха, че в 133 СОУ това разпореждане не е спазено. Те твърдят, че фирмата, работила до момента е помолена да напусне да нерегламентирано, като това се е случило веднага след започването на учебната година, при това в почивен ден. След това в училището е започнала да работи фирма „Атанасов” – също участник в конкурса.

„Конкурсът в „Средец” се проведе на 14.09.2015 г. и вече 50 дни комисията в общината не може да излезе с решение за 4 броя училища. Въпреки това, ако проверите на място ще видите, че фирма „Атанасов” вече работи активно. На какво основание фирма, която кандидатства в конкурса, започва да работи предварително в обект, преди да е приключил конкурса? Това е недопустимо”, обясниха кандидатите.

Екипът ни отиде на място, за да се уверим, че фирма „Атанасов” вече работи, въпреки че не е обявена като победител в конкурса. Наистина се оказа така.

Според фирмата, която е в бранша от 10 години, забавянето на решението се дължи на това, че се приоритизира определена фирма, на която се дава възможност да допълни документите си.

„За каква прозрачност можем да говорим, след като конкурсите за ученическо столово хранене и бюфети се провеждат на закрити врати“, чудят се от фирмата.

„Провеждат се съгласно Наредба за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси на Столичния общински съвет (СОС), но самите конкурси се осъществяват в районните общини, в които се намират училищата, за които се обявява конкурсът. Документацията, която изготвяме за един обект е между 7000 и 8000 страници и се подава в огромни кашони. Полагаш непосилен труд, влагаш безумни средства, участваш с нагласата, че си с най - добрата оферта и в един миг вратите се затварят и офертите започват да се манипулират. Манипулират се, защото наредбата на Столична община го позволява”, смятат от фирмата.

Факт е, че във въпросната Наредба не е регламентиран срокът, в който комисията трябва да излезе с решение.

По думите на загубилия кандидат забавянето на решението е с цел да се даде възможност на фирмата, която трябва да спечели, да преработи офертата си, така че да отстрани всъщност най-добрата оферта.

„Един от критериите е брой асортимент на закуски и напитки в училищен бюфет. Дава се асортиментът от най-добрата оферта на богопомазаната фирма, тя го преписва, добавя още 20 броя отгоре и е победител", обясниха от фирмата.

Според фирмата схемата за училищните столове е същата - брой седмични менюта с калкулации.

„Принципът е същият с една малка разлика, че преписването на менютата и изготвянето на калкулациите изисква много време, затова се бавят с решението, за да дадат възможност на желаната фирма да поднови офертата си”, казват от компанията. „Ще ви дам пример. В една от общините тази година една от фирмите участнички спечели училище с 20 бр. седмични менюта, защото там не беше застрашена от конкуренция и резултатът излезе за две седмици. Същата фирма печели второ училище в същата община, но вече с 600 бр. седмични менюта. Само че там беше застрашена от нас и от нашите показатели, които тя препокри след като класирането за това училище беше обявено след 40-50 дни“, твърдят кандидатите в конкурса.

Потърсихме директорката на 133 СОУ Даниела Борисова за коментар на тези твърдения. Пред София Тopnovini.bg тя обясни, че за тяхното училище решението е взето, но не е обявено, защото това трябва да стане, когато излязат решенията и за другите училища в района на община „Средец”. Тя не пожела за момента да коментира обвиненията, като заяви, че такива твърдения се решават по съдебен път.

Очакванията ни бяха да изясним редица въпроси като например: Как кандидат в конкурс вече е одобрен и работи в училището, а резултатът от конкурса не е публично обявен? Защо фирмата, работила до момента, е помолена да напусне предварително, което е огромно нарушение на Наредбата за провеждане на конкурси? Кой е облагодетелстван и защо резултатите се гледат при закрити врати?

Проверка на София Topnovini.bg установи, че в приетото миналата година изменение и допълнение на глава 4 от Наредбата за условията и реда на провеждане на конкурси, има такава клауза, която гласи:

„Новият договор се сключва от датата на реалното предаване на обектите на спечелилия конкурса участник, а предходният е в сила до датата на подписване на новия договор”.

Отговорите потърсихме и в община „Средец”. Предадохме сигнала за нарушения и поискахме да бъде направена проверка за коректността на провеждане на конкурса за училищно хранене в столичната гимназия. Тъй като в момента е периодът на предаване на кметския пост на район „Средец” от досегашния кмет Вергиния Стоянова на новия кмет Мария Ачкова, проверката не може да се осъществи тази седмица.

Получихме уверението, че проверка ще има веднага след встъпването в длъжност на новия кмет, което ще стане следващата седмица. Ако тази проверка покаже наличието на нарушения при документацията за провеждането на конкурса в 133 СОУ, решението може да бъде отменено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама