Зам.-кметовете в Шумен сдават властта

09:53, 06 ное 15 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмица след изборите екипът на кмета на Шумен Красимир Костов стяга багажа. Зам.-кметовете опразват кабинетите си, в които са били 8 години.

Topnovini.bg ги попита дали си тръгват с по нещо за спомен, или просто с усещането, че са си свършили работата.

Най-лесно ще „сдаде” властта зам.-кметът по стопанско управление Митко Киров, защото заместничката му Росица Антонова е била в неговия ресор като шеф на дирекция „Икономическо развитие и стопански дейности”.

„Няма да има проблеми, работили сме заедно осем години”, категоричен е Киров.

Той си отива удовлетворен, защото смята, че за това време все нещо е направил за общината. За спомен от кабинета няма да си вземе нищо, защото няма талисмани, а и не вярва в тях.

„Дори цветята, които са ми подарявали, ще оставя на Роси”, допълни Киров.

Новата зам.-кметица ще получи в „наследство” и аквариум със златни рибки, който бил подарък за един от рождените дни на Киров. „Така новата шефка ще може да провери дали рибката е „вълшебна” и сбъдва ли желания”, шегува се Киров.

А до броени дни ще се осъществи пък неговото желание да отиде на почивка. Освен това след десетина дни излиза в пенсия.

Безпроблемно ще мине предаването на властта и при зам.-кмета по строителство и екология Иван Йонков.

„Аз бих искал това да стане по най-разумния и интелигентния начин и в интерес на работата. Познавам новия зам.-кмет Боян Тонев, той и досега беше публична личност в качеството си на председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Ще се видим, ще му предам моята информация, ще работим заедно, защото интересите на града са общи”, каза инж. Йонков.

От досегашния си кабинет, той няма да си вземе никаква вещ. Тръгва си обаче с усещането за години, в които е правил неща, полезни за хората.

„Някои от тях не успяхме да довършим както искахме. Но има и реалности и ние се съобразяваме с тях. Спомените ми за тези осем години ще бъдат за време, в което съм се старал да дам всичко от себе си. Има известна неудовлетвореност, някои от нещата можеха да станат по по-добър начин, но човек се учи цял живот”, допълни зам.-кметът по строителството.

Засега той няма никакви уговорки за нова работа, вариант е и да отиде на трудовата борса.

„ Моят договор е такъв, че приключва с мандата на кмета, без предизвестие и без обезщетение. До края на седмицата пускам молбата си за напускане. В понеделник ще положа клетва като общински съветник”, допълни Йонков. 

Като истински финансист, досегашният зам.-кмет по финансите Александър Генчев е приключил всичко в срок и се разделя с поста с чувството, че си е свършил работата. 

„Предали сме навреме отчета на бюджета на общината за деветмесечието. Това, което трябваше да свършим, сме го направили. Одобрен е и бюджетния календар за всички дейности, свързани с подготовката на бюджета за догодина. Това е също важна задача, която не сме изоставили. Целта бе да не нарушаваме сроковете и отговорностите по изготвянето на общинските бюджети”, посочи Генчев.

Според него общината стои добре финансово през 2015 г, която бе последна от мандата на Костов. Новото ръководство обаче ще трябва да приключи финансово годината.

„Ще ми липсва динамиката на работата в общината. Предполагам, че всеки един човек, който е бил на тази позиция, го е изпитвал. Ще ми липсва и обществената ангажираност”, каза Генчев.

Той се старал цяла седмица да подреди и разчисти кабинета добре, защото в него ще влезе дама и всичко трябва да й бъде предадено както трябва. На стола му от понеделник сяда Татяна Костова, която има над 30-годишен опит в сферата на финансите.

Генчев е и единственият от тримата зам.-кметове, който има сантимент към вещ от кабинета си и ще си я вземе.

„На 60-ия ми рожден ден ми подариха пистолет-сувенир, който бях подредил в шкафа над бюрото си.  Подаръкът много приляга и на зодията ми „Стрелец” и затова ще си го занеса вкъщи”, разказа Генчев.

Освен оръжието, той си тръгва и с много нови приятелства, създадени през тези осем години. „Телефонните номера вече не се събират в мобилния ми. Над 300 са новите ми контакти и мисля, че заедно сме работили добре”, доволен е бившият финансист №1 на община Шумен.

Председателят на стария Общински съвет проф. Георги Колев също е разчистил и освободил кабинета си. Той вече е на новото си работно място – в Ректорския кабинет на Шуменския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама