Сблъсък между министерства - земеделското е против данък „вредни храни“

10:18, 06 ное 15 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на земеделието и храните е против въвеждането на т.нар. данък „вредни храни“. Това обяви ресорният министър Десислава Танева пред БНР. Тя добави, че до сега никой не е обсъдил с нея това предложение, никой не е потърсил позицията ѝ и нито един експерт от ведомството не е участвал в работната група, която разработи законопроекта, с който се запознали едва, когато беше публикуван на страницата на здравното министерство.

Припомняме, че преди половин месец именно здравният министър Петър Москов, както и спортният Красен Кралев представиха идеята си за въвеждането на допълнително облагане на храните с по-голямо съдържание на частично хидрогенирано растително масло, на сол, на захар и на кофеин или таурин. По този начин държавата щяла да насърчи употребата на безвредни храни и напитки. Увеличението на цените на продуктите, попадащи във вредната група, ще достига до 78%.

„Дори не искам да споменавам наименованието данък „вредни храни“, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, над медицински препоръчваните, би довело до определени ефекти за здравето“, уточни Танева.

Тя добави, че подобно облагане на храни има в пет държави от Европейския съюз. В три от тях това е под формата на данък, а в другите две обхватът е само на определена напитка. Тя даде за пример Унгария, където налогът „вредни храни“ е значително голям, но не толкова, колкото предложеният в България.

„Последните анализи от ефекта на прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични – и за бюджета на страната, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия. Въвеждането на подобен данък ще се превърне в наказателна мярка срещу част от бизнеса, а и ще окаже влияние върху цените на много хранителни продукти“, каза още Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама