Протест срещу неравенството в Лондон ескалира до безредици

10:36, 06 ное 15 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестът срещу икономиите и неравенството, Million Mask March, организиран в Лондон от групата активисти  Anonymous, прерасна до безредици и сблъсъци с полицията, съобщава ВВС.

Събитието на „Трафалгар скуеър“ е започнало спокойно, но според свидетели половин час след началоto, групи протестиращи се втурнали към правителствените сгради, а пред Бъкингамския дворец се събрала тълпа. Част от протестиращите започнали да хвърлят бутилки и фойерверки по полицията, а неколцина успели да подпалят полицейска кола. 

Полицията е арестувала неколцина, но останалите са се втурнали по улиците в центъра на Лондон, обръщайки и палейки кофи са боклук и чупейки витрини на магазини. 

Пред сградата на парламента протестиращи спрели трафика за кратко и хвърляли фойерверки, докато полицията не ги разпръснала. 

Нощта на безредиците е приключила с над 50 арестувани, трима ранени полицаи и много материални щети. 

Традиционно във вечерта на 5 ноември англичаните празнуват Guy Fawkes Night като палят огньове, горят чучела и пускат фойерверки. Събитието отбелязва екзекуцията на Гай Фокс, ръководител на "Барутния заговор" от началото на XVII век. Групата се опитала да взриви сградата на парламента, докато вътре е бил крал Джеймс I, но била разкрита малко преди да запалят фитилите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама