България с годишен приход от над 1,5 млрд. евро от туризъм

12:03, 06 ное 15 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България се намира сред първите 50 държави, които имат приход от туризъм над 1 милиард долара годишно. Точната сума за настоящата година е 1 милиард и 536 милиона евро, сочат данните на Министерството на туризма, разпространени от ресорния министър Николина Ангелкова. Тя взе участие в дискусия, посветена на перспективите за развитие на туризма. Разговорите са част от провеждащата се в момента Единадесета световна среща на българските медии в Атина, съобщава GRReporter.info.

По думите ѝ туризмът се превръща в основен приоритет за България. Като подкрепа на нейното твърдение идва фактът, че за пръв път в новата история на България, туризмът е отделен в самостоятелно министерство.

От началото на годината България има 3% спад на чуждестранните туристи, който се дължи главно на летния туристически период. При туристите, които са посетили зимните ни курорти, има увеличение от 8%, а приходите са нараснали с 5%. Ръстът на българските туристически услуги на гръцкия пазар е над 6 %.

Основна цел на туристическия бранш, според министър Ангелкова, е повишаване качеството на обслужването. Промяната на имиджа на България като евтина дестинация за почивка е ключов фактор за успехите ѝ на конкурентния пазар в региона и на световно ниво.

Представители на българския зимен туризъм споделиха, че след отварянето на граничния пункт Маказа, броят на гръцките туристи в българските зимни курорти е нараснал с 60%. В тази връзка, ролята на държавата е да изгражда ключова туристическа инфраструктура, която да подпомага туристическия бранш.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама