103 години от първата българска морска победа отбелязват във Варна

13:25, 06 ное 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
103 години от първата победа на българския военен флот ще бъде отбелязана на 8 ноември във варненския Военноморски музей, съобщиха от ВМС.

Експозицията ще бъде отворена за посетители както в останалите работни дни. Освен това обаче ще бъде оказана почит на българските моряци, като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Д. Добрев ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11 часа сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” със съдействието от клуб „Традиция” – Варна, ще представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки” в паметната нощ”.

През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на българската армия в Балканската война, припомниха от Военноморските сили.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама