Плащаме солено за газ от братска Русия

13:38, 06 ное 15 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България плаща на руската “Газпром” около 500 долара за хиляда кубически метра газ, по информация на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. За сравнение - средната цена за държавите от Западна Европа е около 380 долара - и то при по-високи транспортни разходи, посочи още той.

Депутатът отправи въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова има ли възможност за намялване на тази цена. Като допълни, че чрез алтернативна компания “Газпром” продава по-евтино на бизнеса - тоест цената може да се намали.

Позовавайки се на търговска тайна, тя отказа да потвърди или отрече цифрите, съобщени от Славов. Но посочи, че единственият път за намаляване на цените е диверсификацията на източниците.

От високата цена на руския газ многократно се оплаква и премиера Бойко Борисов. Още през май т.г. той заяви: "Категорично сме за европейски енергиен съюз, защото братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа". Само преди две седмици министър-председателят запита още: “Не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни, българи да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред?”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама