България приема 2000 сирийци от Гърция и Италия до края на 2016

13:52, 06 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на тази година от Гърция и Италия в България ще пристигнат 200 сирийски бежанци, а до края на следващата ще трябва да дойдат още 1800. Това каза, цитиран от БНР, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на Единайстата световна среща на българските медии в Атина. 

Тези бежанци са част от европейските квоти за преразпределение на 120 000 мигранти из страните от ЕС. 

Калфин уточни, че става въпрос за сирийски семейства, които могат да се интегрират по-лесно в България, включително да имат образование или желание да учат и да могат да запълнят свободните работни места на пазара на труда. 

Според Калфин новопристигналите от Гърция и Италия ще бъдат настанени в съществуващите бежански центрове, в които има достатъчно свободни места. 

Министърът изнесе данни, според които от началото на годината в България са подадени 13 000 молби за бежански статут, най-често от сирийци, афганистанци и еритрейци. „Проблемът е, че повечето от тях не желаят да се интегрират и гледат на престоя си в България като междинна спирка по пътя към Западна Европа“, посочи Калфин. 

Той изказа опасения, че ако най-желаните от мигрантите дестинации – Германия и Швеция затворят границите си, огромни маси от хора ще останат в страни като България, където те не искат да стоят и в които социалните системи не могат да поемат новия натиск. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама