Ганчева: Промени в Закона за социалното подпомагане ще гарантират правата на хората в неравностойно положение

14:01, 06 ное 15 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В четвъртък в пленарна зала народните представители разискваха проекта за изменение и допълнение на Закона за социалното подпомагане. Промените се правят за подобряване на нормативната уредба в областта на социалните услуги, като целта е облекчаване на процедурите и стимулиране на доставчиците на социални услуги. Това информира депутатът инж. Клавдия Ганчева, която е член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

От трибуната на НС инж. Клавдия Ганчева запозна колегите си с предлаганите от Министерски съвет промени. С тях ще бъде въведен тригодишен срок на валидност на издадените удостоверения за предоставяне на социални услуги, което гарантира правата на потребителите чрез възможността да получават услуги от действащи доставчици.

Намалява се и срокът за издаване на лиценз – от два на един месец. Събираемостта на таксите, които лицата дължат за ползване на социални услуги ще се оптимизира, според новите текстове, които вменяват тази отговорност на общините. Ако потребител на социални услуги не е заплатил таксата за срок над три месеца ще се прекратява предоставянето на услугата.

Със законопроекта се предлагат и други промени, с които се регламентира отговорността на кметовете за спазване на стандартите в социалните услуги. Освен това се прецизират част от функциите на Агенцията за социално подпомагане, като нейно ново задължение ще е да поддържа централизирана интегрирана информационна система.

Допълват се правомощията на Инспектората на Агенцията при констатирани нарушения. Разширяват се основанията за заличаване на регистрация на доставчиците на социални услуги и санкции за лицата, които предоставят услуги без регистрация. Срокът за настаняване в специализирани институции се предлага да не е повече от три години за децата и хората с трайни увреждания. Цели се да се търсят възможности за реинтеграция и живот в общността.

Настаняването в специализирани институции ще се извършва по съдебен ред, което ще гарантира правата на тези лица. Важни са промените, които целят подобряване достъпа до услуги, гарантиране правото на свободен избор, осигуряване на индивидуален подход и комплексна оценка на потребностите.

Въвежда се задължително изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите от подкрепа и индивидуален план за тази подкрепа от мултидисциплинарен екип, притежаващ знания и опит, които социалните работници нямат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама