Джок Полфрийман беше изваден от номинациите за "Човек на годината"

14:17, 06 ное 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приковалата сериозно обществено внимание номинация на Джок Полфрийман за наградата "Човек на годината" беше оттеглена от Българския хелзинкски комитет (БХК). В разпространено до медиите писмо от организацията уточняват, че вадят от надпреварата австралиеца, като оставят единствено Българско затворническо сдружение за реабилитация в борбата за престижното отличие. 

Припомняме, че индивидуалната номинация на Полфрийман доведе до негативна реакция сред някои от участниците в конкурса. Причината - австралиецът излежава 20-годишна присъда в български затвор за убийството на студента Андрей Монов в края на 2007 г. Именно тази му постъпка преди 8 години и номинирането му за "Човек на годината" доведоха около 50 души вчера пред сградата на БХК. С импровизирания протест, в който се включиха роднини и приятели на убитото момче, те настояха за оттеглянето на номинацията му на Полфрийман.

Председателят на комитета Красимир Кънев обяви, че БХК няма да оттегли номинацията, защото това означавало на всички други номинирани да им се иска свидетелство за съдимост.

24 часа по-късно мнението на Кънев се обърна на 180 градуса. От БХК уточниха, че оттеглят номинацията на австралиеца заради обществените реакции срещу нея. 

"Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата. Целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество", пише в позицията на Българския хелзинкски комитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама