Джок Полфрийман - подкрепен от победители, отхвърлен от номинирани

16:11, 06 ное 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24 часа. Точно толкова бяха нужни на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев да промени мнението си за един от кандидатите за приза „Човек на годината“, който се провежда под патронажа на организацията. Става въпрос за печално известния в страната ни Джок Полфрийман – признат за виновен за убийството на студента Андрей Монов в края на 2007 г. За това си деяние той получи 20 години затвор, които поне към момента излежава в България.

Да попаднеш на неправилното място в неправилния момент

Случаят с убийството предизвика сериозен обществен отзвук веднага след престъплението. Първо, заради факта, че чужденец, австралиец в случая с Полфрийман, извършва толкова тежко престъпление на територията на друга държава. Второ, убитият Андрей е син на Христо Монов, който по време на престъплението беше зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а в последствие стана депутат в 42-ото Народно събрание. И трето, но не на последно място, Андрей беше част от популярните фенове на Левски, а всеки знае каква сила притежават футболните агитки.

Още от самото начало на процеса австралиецът твърдеше, че се е опитал да помогне на няколко роми, които били нападнати от убития Андрей и негов приятел. В суматохата Полфрийман извадил ножа, с който се движел по българските улици и намушкал фатално студента.

Активната дейност на Джок Полфрийман от затвора

Явно още тогава в него е останал горчив привкус на несправедливост, ако приемем, че думите му са истина. И така той в затвора се захваща с дейност, подпомагаща хората, които не са на свобода. Зад него застава Българско затворническо сдружение за реабилитация. И дейността им не остава забелязана – организацията и Полфрийман са предложени за приза „Човек на годината“.

Само за 2 дни номинацията им се превърна в една от най-коментираните теми в България. Мненията бяха разнопосочни – от това, че убиец няма моралното право да се включва в подобни класации, до това, че всеки може да е допуснал грешка в миналото си, но тя може да му е помогнала да се промени.

А ако вместо Полфрийман беше Йордан Опиц?

София Topnovini.bg потърси за коментар по темата хора, свързани по някакъв начин с приза „Човек на годината“. Миналогодишният носител на наградата на публиката – Любомила Кривошиева обясни, че няма никаква връзка между това, което е направил австралиецът и дейността му в някаква друга област.

„Тази награда не е за това, че си доблестен, прекрасен и безгрешен. Това е награда за някакъв определен принос към дадена област. Ако той наистина има някакви заслуги за правозащитната дейност в затвора, то тогава имат право да го номинират. Друг е въпросът дали хората ще гласуват за него“, заяви Кривошиева.

Близко до нейното мнение изрази и Мила Бобадова, също избрана от публиката за „Човек на годината“ през 2011 г. Тя припомня случая с Йордан Опиц, който уби ром, който се опитваше да краде от дома му. Той беше осъден за това си престъпление, но тук трябва да се направи следното уточнение – Опиц призна вината си, докато Полфрийман никога не е признавал, че е извършител на престъплението.

„Ако Опиц беше председател на сдружението на затворниците, дали щяхме да сме така възмутени?“, пита тя чрез профила си във Фейсбук и добавя, че отказът от някоя номинация може да се приеме като „деноминиране на обективността на наградите“.

„Защото честно казано, ако БХК бяха отказали тази номинация, пред мен те щяха да се компрометират като необективни“, пише още тя преди да се случи точно това.

„Господари на ефира“ заплашиха с оттегляне от конкурса

На коренно различно мнение обаче са част от номинираните за тазгодишния приз. Предаването „Господари на ефира“, което попадна в класацията заради настояването си да бъде създадена зоополиция дори поиска да бъде изкарано от надпреварата, ако австралиецът не бъде отстранен от нея.

„Както много други хора, така и ние не приемаме да сме номинирани в една класация с човек, излежаващ присъда за убийство. При тези обстоятелства ние не се чувстваме част от подобна инициатива и ще ви помолим да оттеглите нашата номинация. Ако, разбира се, преди това не оттеглите тази на Джок Полфрийман“, обявиха в официалната си позиция от „Господари на ефира“.

Игуменът на Кладнишкия манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ отец Рафаил попадна в класацията заради позицията му в подкрепа на правата на бежанците и между-етническата и между-религиозната толерантност. Той категорично се разграничи от позицията на Светия синод срещу допускането в България на повече бежанци.

В умерен тон той заяви, че не подкрепя номинацията на Полфрийман, но и не подкрепи негативното обществено мнение, породено от нея. Той дори оправдава БХК, тъй като попадането на австралиеца в класацията не идва от комитета, а от външно предложение.

„От християнска гледна точка, покаянието и извършеното след тежък грях е ценност, и не малко светци са именно такива. Наскоро в Грузия, в затвора четирима осъдени за тежки престъпления бяха подстригани и приеха монашество. Титулуват ги ''отец'', носят монашески одежди, и продължават да изтърпяват наказанието си. Те дълго време бяха сочени за пример, далеч не от БХК“, заяви отец Рафаил.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама