ВАС реши окончателно: Отказът на ВСС да образува дисциплинарка срещу Владимира Янева е незаконен

16:30, 06 ное 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно реши, че Висшият съдебен съвет (ВСС) незаконно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради аферата „Червеи“, съобщава „Правен свят“.

ВАС се произнесе по жалбата на ВСС и Янева срещу решението на по-долната инстанция за започване на дисциплинарка срещу Янева,  отсъждайки, че никой от жалбоподателите не е страна по административното производство. 

Така на практика влиза в сила определението на тричленния състав на ВАС от 5 август, в което се казва, че кадровият орган незаконосъобразно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу съдия Янева за разработката "Червеи".

Тогава тричленният състав на ВАС - Александър Еленков (председател), Атанаска Дишева (докладчик) и Тодор Тодоров, изтъкна: "Въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането.

Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани, или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание."

След избухването на скандала около разработката "Червеи" в началото на годината правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева, мотивирайки се с доклад на Националното бюро за контрол на СРС, от който стана ясно, че бившата шефка на СГС е подписала четири разрешения за използването на специални разузнавателни средства по един казус за срок общо от 300 дни, което е в нарушение на закона. Христо Иванов поиска уволнението на Владимира Янева.

На 19 март т.г. със 7 гласа "за", 7 "против" и четирима "въздържали се" ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на градския съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама