Асистентът и чистачката в БАН - с еднаква заплата

16:33, 06 ное 15 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева, асистентите в Българската академия на науките (БАН) ще получават точно толкова, колкото и чистачките. Това изчисли председателят на финансовата комисия на БАН доц. Димитър Тонев.

"Това ще породи огромни проблеми в цялата Академия на науките, защо тук не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование. След като Министерство на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, искаме поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по- прилична заплата, не може да стартираме с минималната работна заплата на хора, които са учили, добили са опит и са квалифицирани", обясни той пред БНР.

"Това означава, че образованите хора на България ще заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата", смята Тонев, който е и директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

С проектобюджета за следващата година Министерски съвет реши от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата да стане 420 лева, а през 2017 г. - 460 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама