Започна дело по 8 жалби за ръчно преброяване на бюлетините от вота в Русе

16:42, 06 ное 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Административния съд в Русе започна дело по жалби на 8 партии, коалиции и кандидати за общински съветници. Те изразяват несъгласие с резултатите от изборите за членове на местния парламент.

Сред исканията им, които почти съвпадат, са ново ръчно броене на бюлетините от изборите, а ако това не стане, само на тези от няколко сметнати за спорни секции. Поискано беше и предоставяне на изборните протоколи и на избирателните списъци от Териториалното поделение на ГРАО-Русе, пак за целия изборен процес или за посочените СИК.

Жалбоподателите са БДЦ, Коалиция „Народен съюз“, Бъдеще за Русе, Милена Хинкова, която се яви като представител на БСП и самата тя като жалбоподател; Здравко Паскалиев, Никола Стоянов и Орлин Танов.

Ответник е Общинската избирателна комисия (ОИК), представлявана от прдседателя й Асен Станчев. Третата страна е Окръжната прокуратура - Русе, в лицето на прокурора Андрей Ангелов. Съдия-докладчик по делото е Диан Василев.

Страните атакуват Решение №259 на ОИК, с което е определен изборът на общински съветници. Според жалбоподателите то е неправилно и незаконосъобразно и е взето при съществени нарушения на административно-производствените правила. Те смятат избора за недействителен и с подменен вот поради големия брой недействителни бюлетини – 6 809, които надвишават значително броя на гласовете, формиращи един мандат в Общинския съвет.

Днес бяха приети множеството писмени доказателства, които страните са представили с жалбите си или пък направиха това в съдебното заседание, а на ОИК беше възложено да предостави необходими за решаването на делото документи.

За да се произнесе по направените нови доказателствени искания, съдът заяви, че се нуждае от време, за да се запознае с многобройните папки с материали, почти всяка от стотици страници, с които беше буквално засипан днес. От такова време се нуждаят и страните, които трябва да се справят със същия огромен брой документи, поради което делото беше отложено за 16 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама